Bursa 1 Şubesi

MEMUR-SEN SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINI EYLEMLE KUTLADI

 BÜRO MEMUR-SEN NUMAN ŞEKER BAŞKANLIĞINDA  SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI’NI EYLEMLE KUTLADI

        Bursa’da Sosyal Güvenlik Haftası’nı il müdürleri, SGK binası önünde davul zurna eşliğinde kutlarken; Büro Memur-Sen ve kamu çalışanları ise aynı yerde sorunlarını dile getirdiği eylemle kutladı.

            Her yıl 11-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası, Bursa’da il müdürleri tarafından davul ve zurna eşliğinde kutlanırken kamu çalışanları yaptıkları eylemle sorunlarını dile getirerek kutladı. SGK binasının önünde gerçekleştirilen kurum çalışanlarının ve sendika üyelerinin yoğun katılım gösterdiği Büro Memur-Sen Bursa Şubesi’nin eylemine Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker de katıldı. Sosyal Güvenlik Haftası’nı hükümetin ve devletin yaptığı gibi davul ve zurnayla kutlamadıklarını belirten Numan Şeker, “850 bin üyesi ile Memur-Sen olarak; memurlarımızın dertlerini, kamuda alınan haklarını savunmak için toplandık. Ama hükümetimizin temsilcisi SGK il müdürleri davul zurna eşliğinde sanki kamu çalışanlarının hiçbir problemi yokmuş gibi Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutluyor” dedi. Memur-Sen olarak bu yıl Ağustos ayında siyasal iktidar ile masaya oturacaklarını hatırlatan Şeker, “İnşallah kamu çalışanlarının gasp edilen haklarını geri almak için mücadele edeceğiz. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın” diyerek, sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “Kamuda ve SGK’da çalışan arkadaşlarımın Sosyal Güvenli Haftası’nı kutlayarak, çalışmalarının karşılığını aldığı bir yıl olmasını diliyorum.”

 

 

 

EYYÜP AKBULUT: “MEMURLAR GÖZ ARDI EDİLMEKTE”

           

       

           Büro Memur-Sen Bursa Şubesi Başkanı Eyyüp Akbulut, “İnsanlarımızı beşikten mezara kadar ilgilendiren Sosyal Güvenlik Kurumu’nda emekli aylığından yetim aylığı bağlamaya, Bağ-Kur işlemlerinden sigorta işlemlerine yurtdışındakiler dahil tüm vatandaşlarımıza kadar çok sayıda hizmet verilmektedir. Hizmetin etkin ve eksiksiz bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştırılması şüphesiz kurumda görev yapan yaklaşık 28 bin memur arkadaşımız tarafından sağlanmaktadır. Ancak, bu amacın gerçekleştirilmesinde en büyük paya sahip olan kurumdaki memurlar göz ardı edilmektedir. Büro Memur-Sen olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki haksızlıklara, adaletsizliklere artık yeter diyoruz. Bizler kurumdaki memur kardeşlerimizin insanca yaşamasını evine gülen yüzle gitmesini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Haftası, önce kurumda görev yapan memur kardeşlerimiz mutlu edilerek değer kazanacaktır” dedi. Kendi çalışanını memnun edemeyen bir kurumun vatandaşlarını da memnun etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Başkan Eyyüp Akbulut, “Ülkemizin bel kemiği olan kurumdaki haksız uygulamalar nedeniyle maalesef memurlarımızın bel kemiği kırılmıştır” dedi.

“FAZLA MESAİLERİN KARŞILIĞI ALINAN ÜCRET KOCAMAN BİR SIFIR"

            Sosyal Güvenlik Kurumu personeli aşırı iş yükü ve yapılandırmalar nedeniyle gecesini gündüzüne katarak çalıştığını ifade eden Eyyüp Akbulut, “Kendinden, ailesinden fedakarlıkta bulunarak özveri ve büyük gayretle çalışan personele yaptıkları fazla mesaiye karşılık; ücretlerinin ödenmemesi tam anlamıyla adaletsizliktir, haksızlıktır. Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, personelin evine götürdüğü ekmeğe, çocuklarının rızıkına göz dikmekten başka bir şey değildir” diye konuştu. Fazla mesailerle ilgili geçtiğimiz ay Memur-Sen’in Olağan Genel Kurulu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaya vurgu yapan Akbulut, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, memurlar için ‘Fazla çalışma konusunda herhangi bir adaletsizliğe mahal vermeyecek şekilde gereken adımlar atılacak. Ücretlerle ilgili düzenlemeler yapılacak’ dedi. Bizler, fazla mesai ücretleri konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun söylediklerinin en kısa zamanda hayata geçirilmesini istiyoruz. Bizler kimseden haksız bir kazanç istemiyoruz. Bizler, fazla mesai yapan memur kardeşlerimizin emeğinin, alın terinin karşılığını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“İKRAMİYELERDE AYRIMCILIĞA SON VERİLMELİ”

           Fazla mesai ücretleri kadar ödenmeyen ikramiyelerin de memurları mağdur ettiğini hatırlatan Eyyüp Akbulut, “Hatırlanacağı üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda daha önce memurlara ödenen ikramiyelerde fazla mesai ücretleri gibi ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hazırlanan 666 Sayılı Kanun Hükmünde kararname ile kaldırıldı. Memurun küçük olan ekmeğinden haksız bir şekilde bir dilim daha koparıldı. Anayasa Mahkemesi, kararnamenin mali haklarla ilgili hükmünü 6223 yetki kanunu kapsamında bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti. İkramiyelerin ödenmesiyle ilgili kazanılan bireysel davalar da mevcuttur” diyerek, şöyle devam etti: “Ne hikmetse kurumda asıl işi yapan personele mahkeme kararlarına rağmen ikramiyeler ödenmezken, daire başkanları ve müfettişlere ikramiyeler ödenmektedir. Bu ayrımcılık sona erdirilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ve kazanılan yargı kararları doğrultusunda ikramiyeler en kısa sürede ödenmelidir.” Kurumdaki haksızlıkların bunlarla sınırlı kalmadığını söyleyen Akbulut, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görevli sağlık personeline ek ödeme verilirken aynı işi yapan diğer memurlara ek ödeme verilmemektedir. İstanbul’daki memurlarımızın 30 puan farkı ellerinden alınmış, maaşlarından düşürülmüştür. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile fark tazminatları da kadro ve unvan değişikliği durumunda kesintiye uğramaktadır. Yapılan bu uygulama ile aynı ilde, aynı işi yapan personel arasında çalışma barışını bozmaktadır” dedi.

“KURUMDA ALANINDA UZMAN PERSONEL KALMAYACAK”

Kurumdaki servislerin yükünü çeken ve bir o kadar da sorumluluğu olan şeflerin ücret adaletsizliğine uğratıldığını söyleyen Akbulut, “Sınavlara girerek şef olan ve görevleri nedeniyle kurulu düzenlerini bırakarak farklı illere çalışmaya giden şefler, şube müdürlerinden ortalama bin lira daha düşük, normal memurdan ise sadece 50 lira civarında fazla ücret almaktadır. Şeflere yaptıkları işe, taşıdıkları sorumluluklara uygun maaş ve özlük hakları verilmemektedir. Ayrıca uygulanan yanlış politikalar, mali ve özlük haklarda yaşanan kayıplar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görev yapan personel, başka kurumlara geçmek istemektedir. Kuruma yeni başlayan memurlar dahi kurumu terk ederek başka kurumlara geçmektedir. Bu gidişle kurumda alanında uzman personel kalmayacaktır. Bunun sonucu ise ülkemize ve vatandaşlarımıza zarar verecektir” diye konuştu.

                       “HAKLI TALEPLERİMİZİN EN KISA SÜREDE DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ”

           Basın açıklamasının sonunda yetkililere seslenerek SGK çalışanları için hayata geçirilmesini istedikleri talepleri sıralayan Eyyüp Akbulut, şunları kaydetti: “Kurumdaki kardeşlerimizin hakkı olan fazla mesai ücretleri, ikramiyeler ve ek ödemelerin verilmesini istiyoruz.Şeflerin özel hizmet tazminatları ve ek ödeme oranları yükseltilerek, uğradıkları maaş adaletsizliği giderilmelidir. Kurum personelinin uzmanlaştırılmasını, taşrada taşra uzmanı kadrosu açılmasını istiyoruz. Kurumda boş bulunan kadrolara, görevde yükselme sınavında başarılı olan personelin atanmalı ve liyakata uygun olmayan usulsüz atamaların önüne geçilmelidir. Denetmen, uzman, müfettiş gibi kariyer unvanlarına başka kurumlardan değil, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yıllarca görev yapmış kardeşlerimizin atanmalarını istiyoruz. 4/B’li olarak görev yapan personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz. İcra memurlarının kurum içerisinden alınmasını istiyoruz.” Haklı taleplerinin yetkililer tarafından en kısa sürede dikkate alınmasını isteyen Akbulut sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Sosyal Güvenlik çalışanlarımızın mağduriyetlerine son verilmelidir. Aksi takdirde çalışanı mutlu olmayan bir kurumun kutlamalarından, verdiği hizmetlerden ülkemize ve vatandaşlarımıza hayır gelmeyecektir.”