Bursa 1 Şubesi

EBS Bursa Şube Başkanı Acar: Sözleşmeli istihdam olmamalıdır

Özelde sözleşmeli öğretmenler ve genelde ise sözleşmeli memurların kadroya alınması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1’Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, önemli açıklamalarda bulundu.

Sözleşmeli memurların durumunu İLKHA muhabirine konuşan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1’Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, sözleşmeli memurların bir an evvel kadroya alınması gerektiğini ifade etti.

“4A kadroluyla 4B sözleşmeli istihdam arasında 12 çeşit fark vardır”

Sözleşmeli istihdamın ihtiyaçtan doğduğu anlaşıldığını belirten Acar, “Kamuda istihdam modeli olarak 650 sayılı devlet memurlarının maddesine göre kadrolu istihdam esas olmalıdır. Peki devlet memurları da kapsayacak şekilde bu sözleşmelilerin kadroya geçmesi konusunda olaya nasıl bakıyor. Bir müddet daha sıcak bakmadığı anlaşılıyor. Memur-Sen’e bağlı tüm eğitim sendikalarımızın katkı ve destekleriyle önümüzdeki günlerde sözleşmelinin komple kaldırılması için toplu sözleşmelerin bütün görüşmelerinde bunun gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Sözleşmeli istihdama niçin karşı çıkıyoruz. Çünkü 4A kadroluyla 4B sözleşmeli istihdam arasında 12 çeşit fark vardır. Eş özründen istifade edememe, çakılı kadro olma, mazerete dayalı yer değiştirme, sıkıntılar yaşama ve maaş skalasında bazı farklar dolayısıyla bunun karşısında duruyoruz.” dedi.

“Eğitim camiası olarak kanayan yaralarımız var”

Sözleşmeli ile kadrolu arasında farkı görebildiğini söyleyen Acar, “Çünkü kadrolu istihdamın daha önce uygulanan bir model olması ve kazananların farklı olması hasebiyle 4B’lilerde ciddi eksiklikler söz konusudur. Bu farkın giderilmesi, öğretmenler odasındaki veya kamu binalarındaki farklı istihdam modelinin ortadan kaldırılması gerekliğini, aralarında oluşan ayrışmanın sebebiyetini ortadan kaldırmak adına savunuyoruz. Sözleşmeli istihdam olmamalıdır. Olacaksa tüm memurlar ve eğitim camiasında çalışan 4A kadrolu olarak istihdam edilmelidir. Eğitim camiası olarak kanayan bir yaramız daha var. Ek ders ücreti karşılığında derse giren ücretli öğretmenlik diye bir uygulama vardır. Bunun bir ihtiyaçtan doğduğunu biliyoruz. Askere giden, doğum iznine ayrılan, uzun süre sağlık tedavisi gören ve aylık izne ayrılmış eğitim çalışanın yerine geçici çözüm olarak onun yerine derse girebilecek eğitim losyonunu tamamlamış olan öğretmen adayı arkadaşlarımızı istihdam ediyorlar.” diye belirtti.

“Kesin çözüm öğretmen açığının kapatılması”

Eğitim-Bir-Sen Bursa 1’Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar;

Bazı çarpıklıklar olduğunu dikkat çeken Acar, “Bize göre bu asgari ücret altında çalıştırma ücretli kölelik anlamına gelmektedir. Ücretli öğretmen çalıştırılacaksa şayet, asgari ücretin altında çalışmamalıdır. Sigortası tam ödenmeli ve kadrolu öğretmenin istifade ettiği ilave haklardan istifade edebilmelidir. Kesin çözüm; emeklilik beklentisini karşılayacak eğitim çalışanlarının sayısını da dikkate alarak yüz bini aşmış olan öğretmen açığının kapatılmasıdır. Ciddi bir adım atılacağını önümüzdeki günlerde istiyor ve bekliyoruz.” diye konuştu.