Bursa 1 Şubesi

EĞİTİM-İŞ ÇOCUKLARI EMELLERİNE ALET EDİYOR

                                                   EĞİTİM-İŞ ÇOCUKLARI EMELLERİNE ALET EDİYOR

 

                 Geçtiğimiz günlerde Bursa'da bir ilköğretim okulundaki medyaya yansıyan 10. yıl marşının yasaklandığına ilişkin haberler üzerine bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Bursa ile başkanı Mustafa SARIGÜL, olayın çarpıtmadan ibaret olduğunu dile getirerek yetkilileri geri adım atmaları nedeniyle eleştirdi. SARIGÜL, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Cumhuriyetimizin 92. Yıldönümünü kutlayacağımız bu günlerde cumhur anlayışı ve onun etrafında birlikteliğimize en fazla ihtiyaç duyduğumuz gün kadar aşikardır. Cumhuriyet milletimizin hep birlikte karar verdiği yönetim şeklidir ve hiçbir grubun tekelinde değildir. Tek parti anlayışının hüküm sürdüğü, açık oy, gizli tasnif ile cumhuriyete yakışmayan bir yönetim şeklinin kendince elit bir grubu belirleyici kıldığı bir dönemde yazılan bir marşın yine kendilerince amentü haline dönüştürüldüğü, o günlere özenti içinde olanların günümüzde de aynı dayatmayı yapma gayretleri içinde olduğunu görüyoruz. Tek parti ve tek tip ideolojinin günümüz modern demokrasilerinde artık karşılığı yoktur. Çok partili ve çoğulcu demokrasiden 80 yıl geriye giderek hiç bir kazanım elde edemeyiz.

           Söz konusu olay Kestel ilçemizde Musa Amca İlkokulunda okul öncesi öğretmenin 10.yıl marşı eşliğinde hazırladığı gösteriyi okul müdürü ana sınıfı öğrencilerinin seviyesinin üstünde olduğu gerekçesiyle başka bir çalışma yapmasını söylemesiyle başlar. Haber alan Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen yetkilileri okul müdürü ve ilçe milli eğitim müdürü ile görüşerek “10. Yıl marşını engelleyemeyeceklerini, aksi halde 23 Nisanda okul önüne ses sistemi kurarak marşı çalacaklarını” ifade etmişler ve “ boşa heveslenmeyin beyler 10. Yıl marşını biz yazdık,100 yıl marşını da biz yazacağız” sözleri ile ilgilileri tehdit etmişler. 12 yıl önce sendikamıza üye olan kurum müdürünü de makam için sendika değiştirmek ithamıyla rencide etmek istemişler. Şimdi soruyoruz bu arkadaşlara: Okul öncesi çocukları nasıl kendi emellerinize alet etmek istersiniz? Sözlerini anlayamadıkları, temasını kavrayamadıkları bir marşın okul öncesi eğitim gören çocuklara okutulmasındaki amaç nedir? Neden daha sonra yazılmış olmasına rağmen 50. Yıl marşını okutmak kimsenin aklına gelmez de 10. Yıl marşı dayatılır? O marştaki cumhuriyet çok özel (!) bir cumhuriyet midir. Yetkililer daha ne kadar bu zorlamalar karşısında geri adım atmaya devam edecekler?

                    Cumhuriyetin ve çoğulcu demokrasinin halkı yönetime taşıdığı, seçme özgürlüğünün milletimize verildiği, hakimiyetin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu bir Türkiye’den kimse bizi tek partili, anti demokratik günlere duydukları özlemle geriye götüremeyecektir. Biz millet olarak cumhuriyeti seviyoruz ve onu kaybetme korkumuz da yok. Birilerinin kendi şahıslarına özel ideolojilerinin dayatılmasına da rıza göstermiyoruz. Yetkilileri olayı eğitimci gözüyle değerlendirip, okul öncesi çocukların üzerinden polemik yapmalarına fırsat vermemelerini bekliyoruz.
                                                            Kamu oyuna saygıyla duyururuz.