Haber
2020-02-28 09:25:36
VESAYETİ AMAÇLAYAN 28 ŞUBAT DARBESİ UNUTULMAYACAK

Eğitim Bir-Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar, 28 Şubat 1997 Tarihinde Gerçekleşen Post Modern Darbesi ile Alakalı Basın Açıklamasında Bulundu.

  • TARİHTE KARA LEKE: 28 ŞUBAT

  • KAHROLSUN İLKEL VESAYET DÜZENİ, YAŞASIN MİLLET İRADESİ

  • EĞİTİM BİR-SEN’DEN 28 ŞUBAT POSTMODERN DARBESİNE TEPKİ

  • “MİLLETİ TASFİYE, VESAYETİ TAKVİYE ETMEYİ AMAÇLAYAN 28 ŞUBAT DARBESİ UNUTULMAYACAK”

Türkiye’de, tarihe 28 Şubat post modern darbesi olarak geçen, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlı darbenin üzerinden 23 yıl geçtiğini söyleyen Eğitim Bir-Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar, millet iradesinin yok sayıldığı kara bir gün olarak nitelendirdi. Devletin silah kullanmadan, ancak devletin bütün kurumlarını bir vesayet kurumuna dönüştürerek milletin üzerinden silindir gibi geçirdiği 28 Şubat darbesiyle milletin öz değerlerine, inançlarına, varlık ve hayatiyetine kast edilmek istendiğini vurgulayan Acar, ”Milletin maşeri vicdanında telafisi imkânsız yaralar açıldı. Arkasında emperyalist odakların olduğunu gayet iyi bildiğimiz bu darbeyle vesayet sistemi güçlendirildi, hayatın her alanında önüne konulmuş engelleri aşmaya başlayan milli irade baskılandı. Darbeci zihniyet ve kadrolar, dini hayatı kamusal alandan kovmakla kalmadı, ülkeyi yağmacıların talanına, emperyalizmin sömürü araçlarına açtı.” dedi.

“DÖNEMİN MERKEZ MEDYASI, DARBENİN GEREKLİLİĞİNE ÇALIŞMIŞTIR”

Açıklamasında “Dönemin merkez medya kuruluşları, kurmaca irtica haberleriyle darbeye zemin, milleti darbenin gerekliliğine ikna için faaliyet yürütmüş; dönemin Yükseköğretim Kurulu ile yüksek yargı başkan ve mensupları yaptıkları açıklamalar ve programlarla darbe çağrısı yapmış; dönemin yargısı, siyasi kararlarla sivil toplum örgütlerini, dinî camia ve cemiyetleri siyasi yargı kararlarıyla tasfiye etmiş; ‘Beşli Çete’ olarak da adlandırılan dönemin bazı sözde sendika ve meslek odaları darbeye toplumsal taban ve destek üretme rolü üstlenmiş; dönemin egemen ekonomi çevreleri, yükselen Anadolu sermayesini tasfiye hareketinin parçası olmuş; dönemin silahlı bürokrasisi geniş çaplı fişleme, brifing, gözaltı, baskı ve tasfiye işlemlerini yürütmüştür” sözlerine yer veren Başkan Acar, bu süreçte yaklaşık 6 milyon insanın fişlendiğine dikkat çekti.

28 Şubat’ta, Millî Güvenlik Kurulu kararlarıyla istifa etmesi için, cunta tarafından tehdit ve baskıya zorlanan Refah-Yol hükûmeti istifa ettirilerek, millet iradesinin tasfiye edildiğini belirten Acar sözlerine şu şekilde devam etti, “28 Şubat’ın cuntacı iradesi, kendileriyle uyumlu bir hükûmet kurdurarak milleti topyekûn tasfiye programını başlatmıştır. Bu süreçte, inançlı ve değerlerine bağlı insanlar, devletten tasfiye edilerek, suçlu ve sakıncalı durumuna getirilmiştir. Bu süreçte 21 vakıf irticai faaliyet yalanıyla kapatılıp mallarına el konulmuştur. Binlerce kişi gözaltına alınmış, hapse atılmış, millete karşı geniş çaplı tedip ve tenkil hareketi içine girilmiştir.”

“BAŞÖRTÜ MESELESİ AKILLARDA TAZEDİR”

Üniversitelerde, başta başörtülü kız öğrenciler olmak üzere, onlara destek veren, dinî kimliği belirgin on binlerce öğrenci üniversitelerden atıldığı, MİT’in 418 öğretim görevlisini irticacı olarak fişlediği, birçok öğretim görevlisinin baskılara uğradığı, 139 yükseköğretim kurumu personelinin görevine son verildiği bilgisini aktaran Başkan Acar, “Okullarda cuntanın programı kesintisiz uygulanabilmesi için öğretmenlere baskı yapılmış, 4 bin 625 Millî Eğitim Bakanlığı personeli fişlenmiş, 33 bin 271 öğretmen disiplin soruşturmasına uğramış, 11 bin 890 öğretmen disiplin cezası almış, 11 bin öğretmen istifa ettirilmiş, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verilmiştir. Üniversitelere başörtülü ve mütedeyyin öğrencilerin girmemesi için imam hatipli öğrencilere katsayı zulmü uygulanmış, imam hatip okullarının orta kısmı kapatılmış, imam hatip liseleri öğrencisizleştirilmiş, sınavlara başörtülü öğrenciler alınmamış, başvurularda başı açık fotoğraf zorunluluğu getirilmiştir.” dedi.

“MİLLETİN BİRİKİMİ, ÜLKENİN ZENGİNLİĞİ YAĞMALANMIŞTIR”

Bu süreçte darbenin neden olduğu ekonomik zararın 381 milyar dolar olduğunu önemle vurgulayan Başkan Acar, darbenin askeri ayağı mahkeme salonunda, siyasi ayağı da sandıkta hesap vererek bedelini ödediğini, bin yıl sürmesi planlanan 28 Şubat’ın bürokraside, eğitimde, askeriyede, ekonomide ve siyasette kurduğu bütün düzenin, millet tarafından 10 yılda çökertilmiş; uygulamaları bir bir ortadan kaldırıldığını söyledi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak toplanılan 12 milyon 300 bin imzayla tarihin en ilkel yasağını ortadan kaldırdıklarını ifade eden Acar, “Her ne kadar gerek darbe sürecinde yer alan kadrolarla hesaplaşılmış, gerekse mağduriyetlerin giderilmesi bakımından çok büyük mesafeler kat edilmişse de, kanayan bir tek vicdanın, yükselen bir tek ahın, hesap vermemiş bir tek kişinin dahi kalmaması son derece önemlidir. Bu bakımdan, milletin iradesiyle tasfiye ettiği, teveccühünü esirgeyerek gayrimeşru saydığı 28 Şubat’ın sivil, akademik, medya, yargı ve siyasi ayağıyla yargı önünde de hesaplaşmanın gerekliliğine inanıyoruz. Bu yönüyle, o dönemde siyasi/brifingli yargı kararlarıyla verilen mahkûmiyetler yeniden gözden geçirilmeli, mağduriyetler sonlandırılmalıdır. Okuma hakkı ellerinden alınmış, üniversiteyi zamanında bitirmesine engel olunduğu için bugün KPSS engeline takılarak mağduriyet yaşayan kişilerin mağduriyetlerine çözüm üretilmeli, talepleri dikkate alınmalıdır.” dedi.

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Başkan Acar sözlerini, “Eğitim-Bir-Sen olarak, her zaman sivil iradeden, özgürlüklerden ve adaletten yana olduk; 28 Şubat’la hesaplaşmanın, yasakları kaldırmanın, özgürlük alanlarını genişletmenin mücadelesini verdik. Aynı azim ve kararlılıkla vesayete, darbeci zihniyete karşı verdiğimiz mücadeleyi, bu ülke aynı acıları bir daha yaşamasın diye kesintisiz sürdürdük, sürdürüyoruz. Vesayeti tasfiye etmekle yetinmedik, bir daha prangalarını bu milletin ayaklarına geçirmesin diye teyakkuz hâlinde kazanımları korumaya azmettik. Her zaman söyledik, bir daha vurguluyoruz: Bu ülkenin garantisi millettir. Millet kendi iradesine sahip çıkmayı, darbelere maruz kala kala öğrenmiş, 15 Temmuz’da meydanlara çıkarak ağır silahlara karşı çıplak elleriyle Türkiye’nin kesintisiz darbe düzenini sona erdirmiştir. Millet, sırtını kendisine dayamayan, meşruiyetini kendinden almayan hiçbir iradeyi meşru görmemiştir, görmeyecektir.” diyerek sonlandırdı.

Sendika merkezinde 28 Şubat zulmü konulu otoğraf sergisi açıldı

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen