Haber
2013-03-23 08:15:33
Üstad Necip Fazıl üzerine söyleşi yapıldı

Sendika merkezi Akif İnan Salonunda Prof.Dr.Ersin Nazif Gürdoğan, Muzaffer Doğan ve Kamil Beyin katılımıyla Üstad Necip Fazıl üzerine söyleşi yapıldı. Sendika yönetim kurulu üyeleri ve ilçe temsilcilerinin katıldığı söyleşide Üstad Necip Fazı ile ilgili ilginç anılar anlatıldı.

Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Numan Şeker, bir program için Bursa’da bulunan konukları Sendikada ağırlamaktan ve üstad Necip Fazıl’ı onlardan dinlemekten onur duyduklarını ifade ederek katılımlarından dolayı teşekkür etti ve program sonunda çiçek takdim etti.

Söyleşide ilk söz alan Muzaffer Doğan ‘vefatının 30.yılını idrak ettiğimiz Üstad Necip Fazıl, yüz ciltlik bir eserin mimarıdır’ diyerek Üstad vefat ettiğinde İstanbul’da sıkıyönetim olduğunu ve cenaze törenine katıldığı için yüzlerce kişi ile birlikte tutuklandığı zaman başından geçenleri anlattı. Üstadın şiirlerinden örnekler okuyarak ‘Büyük Doğu vahye dayalı bir dünya görüşüdür’ şeklinde konuşmasını sürdüren Doğan Sakarya şiirini okuyarak sözlerini bitirdi.

‘Necip Fazıl Üstad Anadolu erenleri gibi lisan-ı hal ile çok şey anlatıyordu. Ütadın bu duruşu insanlara şuur ve aksiyon veriyordu.’ Diyen Kamil Bey ise üstad ile ilgili bazı hatıraları anlattı. Camide buluştuğu günün modasına uygun giyinmiş gençleri görünce “Şu kubbelerin altında bu zübbeleri çoğalt Allah’ım” şeklinde dua edişini ve bir konferansında izleyici üniformalı bir askere soru cevap kısmında “asker ayağa kalk” deyip başka soruları cevaplayıp bitirdikten bir zaman sonra da “asker otur” diyerek başka hiçbir şey söylemeden onu oturtması gibi ilginç anekdotları anlattı.

Son olarak söz alan Profesör Ersin Nazif Gürdoğan ise bir profesör fıkrası anlatarak konuşmasına başladı ve tazminat döneminden 68 kuşağına kadar tarihsel süreci özetleyerek Sezai Karakoç, Necip Fazıl gibi üstadların öncülüğü nedeniyle inançlı kesimin çatışmalardan uzak kaldıklarını anlattı. Nazım Hikmet ile Necip Fazıl karşılaştırması da yaparak dönemin entelektüellerinin Nazım Hikmet’in yanında yer aldığını Üstad’ın ise yalnız bırakıldığını ancak bu gün ülkeyi yönetenlerin çoğunun Üstadın talebeleri olduğunu ve onun savunduğu dünya görüşünün dimdik ayakta durduğunu vurguladı. Üstad Necip Fazıl’ın Mevlana, Yunus Emre, Gazali gibi tarihi şahsiyetlerin hayranı olduğunu ifade eden Gürdoğan değişime açık olan üstad’ın Arvasi hazretleri ile hayatının tamamen değiştiğini ve hayatında tasavvufun çok etkili olduğunun altını çizdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen