Haber
2014-08-19 09:16:30
Türk Eğitim Senin debelenmesi

Türk Eğitim Sen'in debelenmesi

Şube Başakanı Numan Şeker rotabursa.com' da yazdığı yazıda, öğretmen atamaları ekseninde Milli Eğitim'deki son gelişmeleri ve Türk Eğitim Sen'in karşı açıklamalarına cevap verdi...

Sözlükte debelenmek: çırpınmak, tepinmek, kımıldamak, bir acının etkisiyle veya bir baskıdan kurtulmak için çırpınmak, boşuna uğraşıp durmak.               

Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu şub. Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun son bir hafta içerisinde peş peşe yazılar yazması veya medyadaki malum kalemşorlarıyla ısmarlama yazılar yazdırması bir kuyruk acısının olduğunu ortaya koyuyor.   

10 Ağustos Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Selçuk Türkoğlu’nun sosyal medyadaki paylaşımlarına baktığımızda; ‘’Ülkemiz, milletimiz, Türk ve İslam dünyası için gönül rahatlığı ile ailece oyumuz Sayın Prof. Emsaleddin (Liderinin ifadesi) İhsanoğlu’na ’’ .Derken ne gariptir ki seçimin ikinci günü gündem değiştirerek cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendireceği yerde müdür atamalarını kaleme almıştır.  

Eğitim Bir-Sen olarak bizler hakkaniyet ve adalet ölçüleri içerisinde işimizi yapmaya çalışıyoruz. Sendikal anlamda dibe vurmuş sendikacılara cevap vermeyi zül kabul ediyoruz. Ama yaptığı iftira ve isnatlara karşı bir daha muhatap almamak üzere son kez cevap vermeyi gerek görüyoruz.     

Zira kendi yazısında ‘’ Sözde listelerin dedikodu bazında konuşuluyor olması değerlendirmeleri şaibeli hale getirmektedir.’’ Derken dedikodularla tezvirat ürettiğini kendisi ifade ediyor, biz ciddi bir sivil toplum örgütüyüz dedikodulara cevap vererek geçirecek zamanımız yoktur.

Malum, Milli Eğitim Temel Kanunu değişikliği ile Türkiye genelinde 39 bin, Bursa da ise 482 okul müdürü dört yılını doldurduğu için, 13 Haziran itibarıyla kadrolu idarecilikleri görevlendirilmeye dönüştürülerek havuza alınmış oldu.(Selçuk Türkoğlu’nun ifade ettiği 100 bin idareci sayısı doğru değildir)                                                                            

Yönetmelik gereği okul müdürlerinin göreve devam edebilmeleri için 100 puan üzerinden en az 75 puan almaları gerekmektedir. Bu puanların bir kısmını müdürün kendi okulunda öğretmenler, öğrenci temsilcisi ve okul aile birliği yöneticileri (Toplam 40 puan) .Diğer kısmını ise ilçe milli eğitim müdürü ve ilgili şube müdürleri (Toplam 60 puan) vereceklerdir. Puanlama gayet şeffaf ve açıkken Türk Eğitim-Sen, yönetici atama yönetmeliği yayınlandıktan sonra hemen okullarda, ulusalcı, paralelci, solcu bütün sendikalar bir araya gelip müdüre puan verecek öğretmen seçimlerini organize etmişlerdir. Nasıl ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday belirleyerek 14 siyasi parti bir araya geldiyse, puan verecek öğretmenlerin seçiminde de Eğitim Bir-Sen’in dışındaki bütün sendikalar bir araya gelmiştir. Ne bu telâşe, tabi ki bunun bir sebebi var.  

Her insanın bir ilke ve prensibi olduğuna göre kurum ve kuruluşlarında kendilerine göre belirledikleri bir takım ilke ve prensipleri vardır. Ama Türk Eğitim Sen Bursa Şubesi’nin, ne yöneticiler bazında, ne de sendikal açıdan ilke ve prensiplere sahip olduğu söylenemez. Bunun için, Eğitim Bir-Sen olarak ilkeli ve değerler noktasında sendikacılık yapmaya gayret ediyoruz.

Türk Eğitim-Sen Bursa Şubesi’nin ilkesel bazda ne kadar tutarsız olduğunu bir iki örnekle ortaya koyalım:   

1-  2005/73 genelge ile milli eğitim bakanlığınca 7100’e yakın öğretmen sınava tabii tutulmadan Anadolu liseleri öğretmeni hakkı verilmişti. Türk Eğitim-Sen bu genelgeye tabii uygulamayı mahkemeye vererek iptalini istemişti. Maalesef her zaman olduğu gibi Türk Yargısı üç yıl gecikmeli 2008 yılında bu genelge ile verilmiş hakları iptal ederek 7100 öğretmenin Anadolu Lisesi öğretmeni olma hakkını elinden aldı. Buraya kadar gayet normal... Ama Türk Eğitim-Sen üyelerinden, sendikaya baskı yapılınca, mahkeme kararının uygulanmaması için tekrar öğretmenlerden dilekçe istenmesi kadar ilkesiz bir yaklaşım olabilir mi?  

2-  Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik 2009 yılında 657 sayılı devlet memurları kanununun 76.maddesini işleme koyarak Türkiye çapında 1000’e yakın okul müdürleri atamıştı. Türk Eğitim-Sen hem Türkiye genelinde hem de Bursa’da yargıya başvurarak 76.maddenin iptalini istemişti. Ama ne kadar adil olduklarını göstermek için! karpuz seçer gibi okul müdürlerini seçerek istemedikleri müdürleri mahkemeye başvurarak müdürlüklerini iptal ettirmişlerdi. Şunu sormak gerekir; Eğer 76.madde uygulaması haksız bir uygulama ise neden Bursa’da bu maddeye bağlı olarak atanan bütün müdürleri mahkemeye vermediniz?   

3- Hatırlanacağı üzere Bursa’da 11.10.2013 tarihli sınava dayalı müdür yardımcısı atamaları Bursa 2.idare mahkemesinin 25.04.2014 tarih ve 2014/499 kararı ile iptal edilmiş. Bu iptal kararının açıklanması sonucunda Türk Eğitim-Sen 2 nolu şube başkanı Selçuk Türkoğlu ‘’Bursa milli eğitimi yine mahkemeye tosladı’’. Diyerek il milli eğitime defalarca giderek bu kararın uygulanmasını istemiş neticede de 17.07.2014 tarih ve 3016188 sayılı yazı ile Bursa il milli eğitim müdürlüğü mahkeme kararını uygulayarak 239 müdür yardımcısı arkadaşın atamasını iptal etmişti. Müdür yardımcılığı iptal edilen arkadaşların çoğu Türk Eğitim-Sen’li olduğu anlaşılınca ve bu arkadaşlardan şube başkanına baskı yapılınca hiç sıkılmadan TES 1 nolu şube devreye girerek mahkemeye başvuran müdür yardımcısı arkadaşa baskı yaparak mahkeme dilekçesini geri aldırarak bunu bir zafer olarak ifade etmişlerdir. Bir taraftan mahkeme kararı neden uygulanmıyor diyeceksiniz, diğer taraftan ise uygulanan mahkeme kararını iptal ettirmeye çalışacaksınız. Bu örnekleri çok daha çoğalta biliriz.   

Türk Eğitim-Sen Bursa’da 10 yıldır yetkili sendikadır. Eğer Bursa’da eğitimde bir başarısızlık varsa en büyük paydaşlarından biriside yetkili sendika olarak Türk Eğitim-Sen’dir. Bu zamana kadar eğitimin problemleriyle ilgili çözüme yönelik hiçbir proje ve teklif getirmemiştir. Ancak milli eğitim çalışanlarına hakaret, küfür ve tehditler savurmuştur, becerdikleri tek işte budur.

Kısaca Eğitim Bir-Sen olarak ilkeli, çelişkiye düşmeden, onurlu hak arama mücadelesi veren bir anlayışla sendikacılık yapıyoruz. Türk Eğitim-Sen gibi iftira, şantaj, tehdit ve baskılarla sendikacılık yapmıyoruz. Ve hiç kimsenin şantaj ve tehditlerine prim verecekte değiliz bu böyle biline…                                                                                                                
Selam ve Dua İle…   

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen