Eğitim Bir Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar uzmanlık / başöğetmenlik eğitimi hakkında açıklamalarda bulunarak öğretmenleri rahatsız eden bazı noktaların altını çizdi. Acar açıklamasında şunları ifade etti.
Eğitim kamuoyunun yakından takip ettiği gibi Öğretmenlik Kariyer Basamakları Eğitimi için 603 bin 864 başvuru olmuştur. Bu başvuruların 533 bin 359'u uzman öğretmenlik, 70 bin 505'i başöğretmenlik alanında yapıldı. Özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerden de 280'i başöğretmenlik, 9 bin 724'ü uzman öğretmenlik olmak üzere 10 bin 4 başvuru şeklinde gerçekleşmiştir.
Uzman öğretmenlik eğitimleri, 18 Temmuz 5 Eylül; başöğretmenlik eğitimleri ise 18 Temmuz 19 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Pazartesi itibariyle Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden bu eğitimler de başlamıştır.
Başlamasına başlamıştır da uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı için başvurmuş ve şartları taşıyan 603 bin meslektaşımız için bakanlığımız tarafından hazırlanan videolar (ilgili mevzuatı gereği uzman öğretmen unvanı için öğretmenlerin 180 saatlik, başöğretmen unvanı için ise uzman öğretmenlerin 240 saatlik eğitimi tamamlamaları gerektiğinden) ve 500 sayfalık notlar büyük bir hayal kırıklığı yaşatmıştır meslektaşlarımıza.
Bakanlığımızca hazırlanan videolarda akademisyenlerce prompterden yapılan okuma, ayrıntıya dayalı anlatımlar, sürelerin çok çok uzun olması amaca hizmet etmediği kanaatini desteklemektedir. Bu da verimsiz bir durum ortaya çıkarmaktadır. Akademisyenlerimize, izleyen, dinleyen öğretmenlerimize de eziyete dönüştüğü kanaati oluşturmuştur.
603 bin öğretmenimizin hak ettiği kariyer unvanını kota yerine eleme yoluyla sınırlamayı mı hedeflemektedir Bakanlığımız yoksa? 10 yılını dolduran tüm öğretmenlerimiz uzman olacak diyen bakanlığımız vaz mı geçmiştir?
Eğitim kamuoyunun takdirle karşıladığı, Sayın Bakanımızın, öğretmenlerimize eğitim çalışanlarımıza üst üste başarı belgesi vererek moral ve motivasyonunu yükseltirken kariyer basamaklarındaki uygulama motivasyonu düşürmektedir maalesef. 20-25 sayfalık notlar ile sınavlara hazırlanılacak denilirken 500 sayfalık not sınavın zorluk derecesinin yüksek olacağı, aday elemeyi merkeze alan bir sınav mı olacak sorusunu akıllara getirmektedir.
Ayrıca bu süreçte vidoları izlemek de yetmiyor tabi ki; bir de yüksek lisans ve doktora yapmamış meslektaşlarımız için yazılı sınava girip başarılı olma zorunluluğu vardır kariyer basamakları uygulamasında.
Bilindiği gibi, yazılı sınav başvuruları 26 Eylül-3 Ekim arasında alınacak.Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım'da, 81 ilde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022'de duyurulacak.
Sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023'te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023'ten itibaren bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacaktır.
Bakanlığımız, eğitim amacıyla 180/240 saatlik bu videoları izleyen tüm öğretmenlerimizi, yüksek lisans ve doktora yapmış gibi değerlendirilerek öğretmenlerimize uzman/başöğretmen öğretmen unvanı vermelidir.
Bu kadar zorlaştırmaya,180-240 saatlik eziyete ilaveten 500 sayfalık ders notları ile sınavda başarılı olma zorunluluğuna da gerek yoktur vesselam