Haber
2016-06-17 09:19:18
LYS SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ

            BURSA-EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE YÖNETİMİ,

17 İLÇE YÖNETİMİMİZ, KADIN KOMİSYONLARI YÖNETİMİMİZ,

DİSİPLİN KURULU YÖNETİMİMİZ VE DENETİM KURULU YÖNETİMİMİZ

SİZ DEĞERLİ ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ.

             Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5 oturumunda gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme Sınavı 18 Haziran itibarı ile başladı.

              YGS'den 180 barajını geçen öğrencilerin katılmaya hak kazandığı LYS ne zaman yapılacak. 180 barajını geçen 1 milyon 800 bin öğrencinin katılacağı LYS'ler her sene olduğu gibi bu sene de haziran ayında yapılacak. İki hafta süreyle uygulanacak LYS sınavlarında adaylar matematik, geometri, edebiyat, tarih, coğrafya ve fen bilimleri gibi alanlarda sınava tabi tutulacak.

                Öğrenciler sadece tercih yapmak istediği alanla ilgili LYS sınavına katılacak.  ÖSYM LYS 1,2,3,4,5 ve 6 şeklinde uygulayacağı  LYS sınavlarında adayların birikimini, öğrenme kapasitesini ölçecek. LYS sonuçları açıklandığında adayın YGS puanının da dahil edildiği bir yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar üniversite tercihlerini bu yerleştirme puanıyla yapacak.

2016 LYS SINAV TAKVİMİ

18 Haziran 2016 Cumartesi - LYS 4 ( Sosyal Bilimler )

19 Haziran 2016 Pazar - LYS 1 ( Matematik )

25 Haziran 2016 - LYS 2 ( Fen Bilimleri ) ve LYS 5 (Yabancı Dil)

26 Haziran 2016 - LYS 3 (Edebiyat) Farklı tarihlerde yapılan LYS sınavlarının sonuçlar ÖSYM sınav takvimine göre 18 Temmuz 2016 günü açıklanacak. Sınav açıklandıktan sonra da LYS tercih dönemi başlayacak.

LYS’GİRECEK ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE !

            Üniversiteye girmenin ikinci basamağı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) 5 farklı aşamada gerçekleştirilecek. Sınav kapsamında Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran'da uygulanacak. Matematik sınavı 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil Sınavı 25 Haziran'da yapılacak. Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran'da düzenlenecek. Sınav sonuçlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan kılavuz doğrultusunda 18 Temmuz'da yayınlanacağı açıklandı. Sınava en iyi bildiğiniz bölümden başlayın. Matematik ve Türkçe sorularının sınav sonucuna katkısı daha fazladır. Bu yüzden sınav sonunda vaktiniz kalırsa iki dersin sorularının üzerinden tekrar geçin.

           Sınavı erken terk etmeyin. Zamanınızın tümünü kullanın. Sınav sırasında sıkıldığınız ya da zorlandığınız anlarda bir kaç saniyeliğine de olsa kafanızı kaldırıp etrafınıza bakın. Dikkatinizi anlık olarak stres alanından uzaklaştırıp. tekrar yeni bir soruya konsantre olun. Sınav sonuçlarını optik forma kodlarken, soruları tek tek veya sınav bittiğinde tümünü kodlama yöntemlerini tercih etmeyin. Her sayfa bittiğinde üçer veya dörder soruyu kodlayarak, sonuçları forma geçirin. Bu şekilde kaydırma riskiniz en aza inecektir.

YAPAMADIĞINIZ SORUYA TAKILIP KALMAYIN....

                   Sınavda kolaylıkla yaptığınız sorular olduğu gibi, yapamadığınız sorular da elbette olacaktır. Bu son derece doğaldır ve tüm öğrenciler için geçerlidir. Yapamadığınız soru ile inatlaşıp çok vakit kaybetmek yerine, sorunun yanına bir hatırlatıcı işaret koyarak geçmeniz doğru bir davranıştır. Öncelikle yapabildiğiniz soruları tamamlayarak belirli bir başarıyı garanti altına almak akıllıca olacaktır. Kalan zamanınızda yapamadığınız sorulara geri dönmek daha iyi bir yoldur.
                  Sınav uzun bir zaman dilimini kapsamaktadır. Yetişkin bir insanın aktif dikkat süresinin ortalama 20-25 dakika olduğu düşünülürse, sınav süresince dikkatinizin dağılması neredeyse kaçınılmazdır. Kendinizi dağınık bir dikkatle devam etmeye zorlamanız halinde soruları çözme şansınız azalacaktır. Bu sebeple sınav süresince 1-2 kez 60 saniyelik aralar vermek, zaman kaybı olarak düşünülmemelidir.

               Bazı öğrenciler sınavda kaygı yaşayabilirler. Kaygı, genel olarak doğal bir tepkidir. Sınırlı bir kaygının dikkatinizi artırma ve öğrendiklerinizi hatırlamanıza etkisi vardır. Bu nedenle telaş etmeye gerek yoktur. Kaygınızın arttığını hissettiğiniz anlarda burundan diyaframa (karın bölgesine) alınıp verilecek derin ve sakin bir nefes kaslarınızı gevşetecek ve sizi rahatlatacaktır. İyi bir nefes alışverişi hem kaygınızı azaltır, hem beyninize giden oksijeni artırır. Böylece rahatlamış bir dikkatle sınava geri dönebilirsiniz.

             Sınav, yoğun bir zihinsel aktivite gerektirir. Bu nedenle, yorulduğunuzu hissettiğiniz anlar olabilir. Bu tür durumlarda, gözlerinizi kapatıp bir süre hiçbir şey düşünmeden durmak tazelenmenizi sağlayacaktır. Kısa süre ile yapılacak bu uygulama sizin sonraki soruları çözme başarınızı artıracaktır.

           Sınav süresince kaslarınızda kasılma ve gerilmeler olabilir. Bu tür durumlarda, el ve ayaklarınızı bileklerden döndürmek, omuzlarınızla daire çizmek, kollarınızı öne ve arkaya esnetmek size çok iyi gelecektir. Böylece kaslarınızdaki elektrik yükü azalacak, gerginlik kaybolacaktır.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen