Haber
2016-03-03 08:18:25
EĞİTİM-BİR-SEN BURSA 1 NOLU ŞUBE'DEN KILIK KIYAFET TEPKİSİ

EĞİTİM-BİR-SEN BURSA 1 NOLU ŞUBESİ’NDEN KILIK-KIYAFET TEPKİSİ

ÖĞRETMENLER SERBEST KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR

NUMAN ŞEKER: “EĞİTİMCİLER, İŞİ İLE KRAVAT TAKMA ARASINDAKİ TERCİHE ASLA ZORLANMAMALI”

               BURSA- Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile eğitimcilerin kılık ve kıyafet özgürlüğünün kısıtlanmasına tepki gösterdi.

Eğitim-Bir-Sen’in Bursa’nın da dahil olduğu kılık ve kıyafet zorunluluğu ile ilgili yaptığı araştırmayı da kamuoyuna paylaştığı basın toplantısında Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, son zamanlarda bazı illerdeki mülki amirlerin öğretmenleri kravatı ile değerlendirmesini kınadı.

“YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLİNCEYE KADAR MÜCADELE ETMEYE KARARLIYIZ”

              Eğitimcilerin mülki amirler tarafından hiçbir zaman işi ile kıyafeti arasında tercih yapmaya zorlanmaması gerektiğine işaret eden Başkan Numan Şeker, “Çorum’da ziyaret ettiği bir okulda vali, okul müdürünü kılık kıyafetinden ötürü ‘ya kılık kıyafetini düzeltirsin ya da istifa edersin’ diyerek azarlayıp, işi ile kıyafeti arasına tercihe yapmaya zorlanmıştır. Bütün yetkililere, sayın valiye ve kaymakamlara ve siyasilere çağrımız şudur; eğitim hizmetinin kalitesi ve öğretmenin verimi, ense tıraşı, saç, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu, kot pantolon gibi kılık ve kıyafetiyle değil; performansı, çalışkanlığı ve örnek şahsiyet oluşuyla değerlendirilmelidir. Antidemokratik dayatmalar içeren 1982 model darbe ürünü köhne kılık-kıyafet yönetmeliği, değiştirilinceye kadar mücadele etmeye kararlıyız. Çünkü hiçbir hak, uğrunda mücadele verilmeden elde edilemez. Geçmişte yasakçılara, dayatmacılara karşı nasıl mücadele ettiysek, bugün hakkımız olan ve yaşadığımız hayatın bir gereği olan serbest kıyafet için de verdiğimiz mücadeleyi, gösterdiğimiz çabayı sürdürüyoruz” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 54,7’Sİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLADIĞINI İFADE EDİYOR”

               Başkan Şeker, basın toplantısında Bursa’nın da dahil olduğu Eğitim-Bir-Sen’in 31 ilde 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8’inci sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği ‘Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma neticesinde Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediğini hatırlatan Numan Şeker, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor. ‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini düşünüyor” diye konuştu. Öğretmenlerin yüzde 54,7’sinin, uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun özgürlüğü kısıtlayıcı olduğunu düşündüğünü, velilerin yüzde 35,6’sının, öğrencilerin ise yüzde 47’sinin öğretmenin özgürlüğünü kısıtladığını söylediğini dile getiren Şeker, ‘Bu bir hak ihlali mi’ sorusuna da benzer oranlarda cevapların verildiğini kaydetti.

“SERBEST KIYAFET NE GETİRİR”

             Öğretmenlerin yüzde 30,6’sının serbest kıyafet uygulamasının öğretmenlerin kendine olan güvenini getireceğini düşündüğünü, bunu, yüzde 22,9 ile derslere konsantrasyonun, yüzde 20,9 ile motivasyonun, yüzde 11,4 ile ders başarısının artacağı düşüncesinin takip ettiğini ifade eden Numan Şeker, “Ayrıca öğretmenlerin yüzde 34,8’i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye imkân sağlamadığını dile getiriyor” dedi. Öğretmenlerin yüzde 26,1’inin, öğrencilerin yüzde 17,6’sının, velilerin ise yüzde 16’sının öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini söylediğini belirten Şeker, “Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor” şeklinde konuştu.

 “ÖĞRENCİLERİNE NASIL MODEL OLACAK”

          Kılık-kıyafeti, tutum ve davranışları sınırlandırılmış, nasıl giyineceğine başkalarının karar verdiği bir meslek mensubunun bu sistem içerisinde öğrencisine nasıl örnek olabileceğini belirten Başkan Numan Şeker, “Öğrenme, bir etkileşim ise, etkileşim de, daha çok rol model olan öğretmenlerin tutum ve davranışları ile şekilleniyorsa, kendisinin giyim kuşamına bile karar verme noktasında özgür bırakılmayan çalışanlarımız öğrencilerine nasıl model olacaklar? 24 yıllık sürede hep mazlum ve mağdurların yanında, yasakların, yasakçıların karşısında olan bir sendika olarak, tarihinde topluma hep örnek olmuş, sınıfta lider, öğrenen ve kendisini sürekli geliştirmek zorunda olan öğretmenlerimizin giyim kuşamına da kendisinin karar vermesi için uzun süredir mücadele veriyoruz” dedi.

“HER ÜÇ ÖĞRETMENDEN BİRİ ZATEN YÖNETMELİĞE UYMUYOR”

           Araştırmada her üç öğretmenden birinin kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymadığının da ortaya çıktığını vurgulayan Numan Şeker, 100 öğretmenden 63’ünün serbest kıyafet özgürlüğünü istediğini belirterek, “Araştırma sonuçları, eğitimcilerin serbest kıyafet isteğine ülke olarak hazır olduğumuzu da gösterdiğini düşünüyorum. Sendika olarak talebimizin, sadece üyelerimizin değil; toplum tarafından da kabul gördüğü ortaya koymaktadır” dedi. Yetkililerden, toplumsal bir talebe dönüşen kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda bir an önce adım atmalarını beklediklerini ifade eden Şeker, “Umarım yetkililer bu araştırmanın sonuçlarını dikkate alarak, kamu görevlilerini bu tür antidemokratik uygulamalardan kurtarır” şeklinde konuştu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen