Haber
2016-10-06 09:20:00
EĞİTİM-BİR-SEN BURSA 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI NUMAN ŞEKER, NİLÜFER BELEDİYESİNİN OKULLARDA DAĞITTIĞI KİTABI PROTESTO ETTİ

- EĞİTİM-BİR-SEN BURSA 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI NUMAN ŞEKER, NİLÜFER BELEDİYESİNİN OKULLARDA DAĞITTIĞI KİTABI PROTESTO ETTİ
- NUMAN ŞEKER: “BU AHLAKSIZLIĞIN HESABINI KİM VERECEK”

BURSA- Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi, Nilüfer Belediyesinin yazarlarla söyleşi projesi kapsamında okullarda dağıttığı müstehcen içerikli kitabı protesto etti. Milli Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen ilkelere tamamen aykırı, bozuk üslupla yazılmış Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” adlı kitabın okullarda gelişme çağındaki öğrencilere dağıtılmasını eleştiren Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, projeyi hazırlayan Nilüfer Belediyesine, izin veren yetkililere, “Bu ahlaksızlığın hesabını kim verecek” dedi. 
Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, Nilüfer Belediyesinin kütüphanelerinde her yıl okuyucuları ve yazarları bir araya getirmek amacıyla “Çocuklara Kitap Söyleşileri” etkinlikleri çerçevesinde okullarda dağıttığı kitapların müstehcen içerikli olmasını sendika binasında düzenlediği basın açıklaması ile eleştirdi. Bursa Nilüfer Belediyesi Başkanlığı Kütüphane Müdürlüğü, eğitimle ilgili iki proje öngördüğünü hatırlatan Başkan Numan Şeker, “Bu projelerin uygulanması için Nilüfer Kaymakamlığına 26.08.2016 tarihinde 40796561-821.99-13 sayılı yazıları ile çocuklara kitap söyleşileri kapsamında Nilüfer belediyesi kütüphanelerinde her yıl okuyucuları ve yazarları bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Çocuk okuyucuların kitaplara ve okumaya ilgilerinin artmasına katkı sağlayan ‘Çocuklara Kitap Söyleşileri’ etkinlikleri için 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı planlaması yapılmıştır” diyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Programın yazara hitap ettiği yaş grubu çocuklar okulları aracılığıyla ve rezervasyonla katılabileceklerdir. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü görevlileri okullarla irtibata geçerek, katılımcı davetlerini gerçekleştirecektir. Bu konuda da Büke Erman Başkan Yardımcısı imzası ile Nilüfer Kaymakamlığına talepte bulunmuştur. İkinci proje 22.09.2016 tarihinde 52228648/310/10068835 ‘Boyun Kadar Kitap Oku Projesi’ adı altında Nilüfer Rotary Kulübü ile Bursa Nilüfer Belediye Başkanlığı ile işbirliğiyle yürüttüğü bir proje olarak bu da Nilüfer Kaymakamlığına yazılmıştır. Nilüfer Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu iki projeye resmi yazı ile onay vermiştir. Ancak burada proje kapsamında yazarlarla buluşma diye onay alınmıştır.” 
“TOPLUMUN ÖRF, ADET, GELENEK VE DEĞERLERİYLE BAĞDAŞMAYAN BU KİTAP OKULLARDA NASIL DAĞITILMIŞTIR?”
Kitap dağıtımı ile ilgili onay alınmamasına rağmen içeriği ilgili makamlarca incelenmeden Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün müstehcenliği göz ardı ederek çocuklara kitap dağıttığına dikkat çeken Şeker, 11 Ekim Salı günü Üçevler Kütüphanesi ve Nazım Hikmet Kültür Evinde, Muzaffer İZGÜ ile öğrenciler buluşturulmaya amaçlanmış projede okullara kitap dağıtımı izni olmamasına rağmen Muzaffer İzgü’nün ‘Zıkkımın Kökü’ adlı kitabı Nilüfer Belediyesi tarafından okullara dağıtılmıştır. Kitabın içeriğinde Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen ilkelere tamamen aykırı milletimizin değerleri ile örf adet gelenek ve görenekleriyle ahlaki değerleriyle hiç bağdaşmayan cümleler olmasına rağmen bu kitap okullara nasıl dağıtılmıştır?” diye konuştu. Basının huzurunda kamuoyundan özür dileyerek, kitabın sayfalarından alıntılar yapan Şeker, “-Lan Vallaha anladım, bu avrat çok iştahlı dedi. -Nereden anladın usta. -Kravatın renginden oğlum kırmızıydı kravat, çizgileri daha koyu kırmızıydı. -Lan yanıyor bu avrat senin için -Ee ne yapayım usta. (sayfa 229) -‘Gel lan gel’ dedi yine aynı ses. Korkuyla daldım odaya… Aradan çok uzun yıllar geçti, hala unutamam o sahneyi. Daha o güne dek çıplak bir kadın görmemiştim ki bir erkeğin yanında. Bir kadın, genç, iri iri gözlü. Üzerinde bir külot bir sutyen olmasına karşın bana çırılçıplakmış gibi geldi. (sayfa 53) -Mahvetti beni, serginin dibine darı ekti, yaktı batırdı beni, o… eniği, piç, gahbe gasığından yatmış. (sayfa 38)” diyerek, “Çok bozuk üslupla yazılmış cümlelerin öğrencilerin düşünce dünyasında beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından nasıl tahribat yapacağını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.
“EĞİTİMİN AMACI MİLLETİN DEĞERLERİNE BAĞLI İDEAL İNSANLAR YETİŞMEKTİR”
Her eğitim sisteminin dayandığı felsefe ve bu felsefeye bağlı olarak geliştirilen amaçların ideal insan ve toplum anlayışı öngörüldüğünü ifade eden Numan Şeker, “Milli Eğitim Bakanlığı 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu 1. Bölümü olan ‘Türk Milli Eğitiminin Amaçları’ içerisindeki 2. Madde’de yer alan; ‘Türk milletinin bütün fertlerini, beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek.’ Eğitim İş kolunda Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olarak Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim sisteminde sendika olarak öngördüğümüz insan ve toplum anlayışımızı şu şekilde tanımlıyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Hayatı bir bütün olarak kavrayabilecek. Hayata anlam katabilecek ve anlamlı bir hayatı idame ettirebilecek. Bireysel amaçlarıyla içinde yaşadığı toplumun ortak amaçlarını bütünleştirebilecek. Daha adil, daha insani ve daha erdemli bir toplumun inşasında öncü bir rol üstlenebilecek yeterliliklerle donatılmış. Bilgi, hikmet ve irfan sahibi insanlar ve böylesi insanlardan meydana gelen tarihi gelenek ve birikiminden beslenen, çağını okuyup anlayabilen, dünyanın ihtiyaç duyduğu değerleri geliştiren, bunu insanlık için kullanabilen en üst düzeyde sosyal bilince sahip bireylerden oluşan erdemli ve mutlu bir toplum.”
“YETKİLİLİLERİ GEREĞİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”
Konuyla ilgili yetkililere seslenen Numan Şeker, “Şimdi buradan soruyoruz bu projeyi hazırlayan Nilüfer Belediyesine bu projeye izin veren yetkililere ve bu ahlaksız içerikli bu kitabı okullara dağıtanlara soruyoruz! Bu ahlaksızlığın hesabını kim verecek? Eğitim-Bir-Sen olarak buradan yetkililere seslenerek, bir an önce dağıtılan kitapların okullardan toplatılmasını ve ilgililer hakkında gereken işlemin yapılmasını talep ediyor ve bu işin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” şeklinde konuştu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen