Haber
2016-04-07 09:18:41
"BATI KİMLİK KRİZİ YAŞIYOR"

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi karşılaştırmalı dinler uzmanı, AGİT İnsan Hakları ve İnanç Özgürlüğü Danışma Konseyi Üyesi Doç Dr. Bülent Şenay Genç Memur Sen'in davetlisi olarak Gemlik'te Konuştu             

         Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi karşılaştırmalı dinler uzmanı,AGİT İnsan Hakları ve İnanç Özgürlüğü Danışma Konseyi Üyesi. Doç Dr. Bülent Şenay Memur Sen'e bağlı Genç Memur Sen'in davetlisi olarak geldiği Gemlik'te '21.YY' da Batı ve İslam' konulu bir konferans verdi.

          

             Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda gerçekleşen ve sunuculuğunu Genç Memur Sen Gemlik İlçe Başkanı Cemal Bayar'ın yaptığı programda Memur Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker,Genç Memur Sen Bursa İl Başkanı Yunus Emre Altuntaş, Gemlik Eğitim Bir Sen İlçe Başkanı Halil Gemici' de kısa birer konuşma yaptılar.

             Yaklaşık 2 saat süren konferansta Doç Dr. Bülent Şenay sunum eşliğinde 21. Yy 'da batının ıslama bakışı hakkında açıklamalarda bulunarak  'Batı Müslümanları kıskanmaktadır. Avrupa'nın ıslama bakışı bir kimlik krizi yaşadığını göstermektedir' şeklinde konuştu

       Saraybosna'nın  Avrupa'nın Kudüs'ü olduğuna işaret eden Doç Dr. Şenay Osmanlı yönetiminde Saraybosna'da ve Endülüs'te Cami,Klişe,Katedral yan yana bulunabilmekteydi.21.YY da hala bu örnek yok batıda.Orhangazi Bursa'da yüzlerce yıl öncesinde sinagogun faaliyet göstermesine izin vermişti. Sultan Fatih'te hakeza.Müslümanların gösterdiği bu hoşgörü şimdi batıda yok.'diye konuştu.

        AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi olarak Avrupa'da bir çok Müslüman topluluktan sorunlarınla ilgili raporlar aldığını ve bir çok ülkeye inceleme ziyaretinde bulunduğunu  ifade eden Doç Dr Bülent Şenay ' Bu görev dolayısıyla da Batıyı, Batının İslam ile ilişkisini yakından tanıma fırsatı buldum. Uzun süredir gözlemlediğim Avrupa’yla ilgili olarak şunu söyleyebilirim: Avrupa’nın geleceği, Müslümanlarla ilgili verecekleri karara bağlı. Yani Avrupa’nın kaderi, Avrupa’daki Müslümanların kaderine bağlı. Avrupa’nın Avrupa’daki Müslümanlarla ilgili vereceği karar, kendi geleceğiyle ilgili bir karar aynı zamanda. Yüzlerce yıldır Müslümanlarla ilişki içinde olan Avrupa, kendi içindeki Müslümanlarla nasıl yaşayacağına dair bir karar verebilmiş değil hâlâ. Bu karar verildiğinde hem Avrupa’nın hem de Avrupalı Müslümanların geleceğinin kararı da verilmiş olacak aslında.”şeklinde konuştu.

    Sunumunda görsellerden sık sık yararlanan Bülent Şenay, TİME dergisinin tesettürlü bir Mona Lisa kapağını yansıttıktan sonra bu kapağın ne anlama geldiğini açıklamaya başladı. “Mona Lisa bir simgedir.” cümlesiyle konuya giriş yapan Doç. Dr. Bülent Şenay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mona Lisa, aydınlanmanın, hümanizmin, laikliğin ve tesettüre karşı olmanın bir simgesidir. Aynı zamanda Mona Lisa, Yunan, Roma ve Hıristiyan değerlerini simgeler. Görselin yanında yazanlar da en az görsel kadar ilginç. Tesettürlü Mona Lisa fotoğrafının yanında yazan ‘Avrupa’nın kimlik krizi mi? Batı’nın algısı mı?’ soru cümleleri, Avrupa’nın olayın farkında olduğunu gösteriyor. Avrupa, bir kimlik krizi yaşadığını görüyor. Bu krizin önemli bir cephesini ise İslam oluşturuyor. Avrupa, İslam ile ve Müslümanlarla nasıl bir arada yaşayacağını bilemiyor hâlâ. Avrupa’nın ‘Müslümanlarla bir arada yaşama hukuku yok.’ Oysa Müslümanlar daha en baştan bu hukuka sahipler.” dedi.

       Konferansın sonunda  katkılarından dolayı Memur Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker Doç. Dr. Bülent Şenay'a plaket vererek  teşekkür etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen