Haber
2021-02-24 09:28:12
28 Şubat’ın üzerinden 24 yıl geçti. Mağduriyetler ise hala devam ediyor.

Mağdurlar Görülmeli, Haklar Ödenmeli

28 Şubat'ın üzerinden 24 yıl geçti. Mağduriyetler ise hala devam ediyor.

81 ilde eş zamanlı basın toplantısı ile hükümete seslenen, öneri / taleplerimizi dile getiren Memur-Sen Bursa Kadın Komisyonumuzu tebrik ediyoruz.

28 ŞUBAT MAĞDURLARI GÖRÜLMELİ, HAKLARI ÖDENMELİ

Milletin iradesinin ve egemenliğinin, çoğunluğunun kadın olmak üzere kamu görevlilerinin emeğinin, ekmeğinin, hak ve özgürlüğünün gasp edilmesi 28 Şubat darbesinden bugüne tam 24 yıl geçti. Post modern olarak tesmiye 28 Şubat askeri değerlendirme, o meşum MGK toplantısının tarihiyle anılsa da, 90'lı yılların başlangıcında başlamak bir "vesayet" sürecidir.

Millete bakan yönüyle vahşi bir toplum mühendisliği, devlete bakan yönüyle de ülke varlığını talan etme yolsuzluğunun adıdır. Milletin için inançlı kadroların iktidara gelmesini hazmedemeyenlerin şuursuz intikam hırsıyla;

6 milyon kişi hukuksuz fişlemelerle sakıncalı ilan edildi.

Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkûm edildi.

Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi.

Şirketler yeşil kumpasıyla ekmeklerinden edildi.

Bin yıl sürecek iddiasına karşı millet 7 yılda darbecilerin heveslerini kursaklarında koydu. Türkiye'de bir ilk olarak darbecilere ve vesayetçilere yargı eliyle yaptıklarının hesabı soruldu.

Darbecilerden 21'i müebbet hapisle cezalandırıldı. Tedricen de olsa, vesayet düzeni ve düzenlemeleri bütün yasaklarla birlikte kaldırıldı.

Küçümsenmesi imkânsız bir şarap; 28 Şubat tarihinde ihraç edilen kamu görevlilerinin açıkta yaptıkları sürelerin çalışılmış, kazanılmış hak aylığında ve emekli müktesebinde değerlendirildi. Belirtilen kendileri tarafından ödenen primlerin iadesi gerçekleştirildi.

Kadın çalışanların başörtülü olarak görevlerini yaptı, eğitim eğitimin tüm safhalarında okula başörtüsüyle gidebilmelerine yönelik kız öğrenci eğitimin başörtülü olarak görevlerini yaptı. Bu değerli buluyor, takdir ediyoruz. Fakat yeterli bulmuyoruz. Çünkü hala mağduriyeti ayak insanlar var. Hala kayıplar telafi, zararlar tazmin edilmedi. Brifingli yargının neden olduğu mağduriyetler tam olarak giderilmedi.

28 Şubat mağdurlarının haklarını tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarını tazmin etme iradesi; adaletin, aklın, inancın, ahlakın gereğidir. Ve bu irade, 28 Şubat'ın başarısızlarını mahkûm etme iradesinden daha az önemli değildir. Doğru olan; adaletsizliğin katlanmak değil, adalet maliyetin maliyetini karşılamaktır. Bir kişi dahi dışarda kalmaksızın herkesin hakkının tastamam en yüksek düzeyde çabanın ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inandığımız için. Bu hassasiyeti göstermek; mazlum ve mağdurlara karşı borcumuz, tarihe ve geleceğe karşı ortak buluşumuzdur.

Memur-Sen ve Kadınlar Komisyonu olarak; münhasıran ele alınıp ortak yapılması yapılması teklifiyle öneri ve taleplerimizi kamuoyunun ve yetkililerin ilgisine artık.

 

Vesayet dönemindeki “haksız-hukuk cezsuzaların” affedilmesi yerine “yok hükmünde kabul edilmesi” düzenlemesi yapılmalı, mağdurların haklı, özgürlüklerinin ve onurlarının görülmesi konulmalı, yasal kapsamda iade-i itibar yapılmalı,

Haklarında verilen idari kararlar ile idari yargı kararlarına yönelik olarak yapılan giderler, ödenen ücretler güncellenmek ilgililere ödenmeli,

Adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarla taciz istemeleri talep edilmeleri tazminat ödenmeli,

Eğitim hakkından mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarını belirlemeye karşı oluşturulmalı, komisyonda çalışma hakkında belirlenecek kişilere “vesayet tazminatı” ödenmeli,

Dönem soruşturmalarıyla başörtüsü, devlet memurluğundan çıkarılanların açıkta geçen sürelere, diğer mali ve sosyal hakları emsalleri esas bilgi hesaplanmalı ve güncelleme yapılarak doldurulmuş ödenmeli ve zararları karşılanmalı,

28 Şubat darbesinin asli ve fer'i iştirakçilerine rücu edilmeli ve millet adına kendilerinden tahsil edilmeli, 28 Şubat darbesinin asli ve fer'i iştirakçilerine kendilerinden tahsil edilmeli,

Söz konusu eğitim hakları gazbe edilenlerin hizmetlerinde istihdamlarını sağlamak için durumlarına ve mezuniyetlerine uygun kadrolar-surat ihdas edilmeli,

Görevlerine son verilmesine, devlet memurluğundan çıkarılmalarına bağlı olarak farklı sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilenerek emekli olmak için kalanların emekli ikramiyesi ile emekli maaş kayıpları hesaplanmalı ve ödenmeli, emekliliklerine dair hukuki ben düzeltilmeli,

Af, göreve dönüş veya sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi ve iadesi gibi iş ve / veya zaman aşımı süresi uygulanmamalı, söz konusu iş ve işlemler ilgililerin başvurusuna ihtiyaç duymadan doğrudan tesis edilmeli.

Yürüyüş suhuletle ve hakkaniyetle gerçekleştirilmesi için sivil toplum örgütlerinin de paydaşı olduğu bir kurul veya komisyon kurulmalıdır.

28 Şubat zihniyetinin tarihin çöp sepetinde gerçek bilginin alması sadece başarısızlarının mahkm edilmesiyle değil mağduriyetlerin telafisi, zararlarının tazminiyle mümkün olabilir.

28 Şubat'ın bin yıl boyu iddiasında bulunanların heveslerini kursaklarında bırakan millet iradesi ve inancı; mağdurların hukukunu koruyan, haklarını sağlayan, zararlarını karşılayan iradeyi de kayda ve hayata geçirecektir. Bu iradenin tesisi ve teşkilinde yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk çağırıyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen