Haber
2014-03-01 08:16:10
28 Şubata direnen öğretmenlere onur plaketi verildi

28 Şubata direnen öğretmenlere onur plaketi verildi

Karanlık Dönemler ve Ödenmiş Bedeller Unutulmasın

28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle görevlerinden alınmış olan ve 2013-2014 eğitim öğretim yılı 2. dönem görevlerine başlayan 30 öğretmeni Eğitim-Bir-Sen Bursa şubesi bir araya getirerek onur plaketi verdi.

Bursa Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen, 1997-2003 tarihleri arasında disiplin cezası alan, istifa etmek zorunda bırakılan ve fişlenen öğretmenlerin de sayısını açıkladı. 33 bin 271 öğretmenin, kılık-kıyafet/fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirmiş, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verilmiş, 11 bin 890 öğretmene kılık-kıyafet/fişlemeler nedeniyle disiplin cezası verilmiş, 4 bin 625 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanının istihbarat birimleri tarafından sözde irticayla ilişkilendirilerek fişlenmiş, yaklaşık 11 bin öğretmen ise istifa etmek zorunda bırakılması üzerine mağdur öğretmenlerin hak savunucuları ve sözcüleri konumunda yer almıştır. Bursa’da da başörtüsü nedeniyle görevinden atılan 30 öğretmen daha 2013-2014 eğitim öğretim yılı 2. dönem başı itibariyle görevlerine başladı.

Türkiye siyasi tarihinde 28 Şubat, Refahyol Hükümeti’nin, 28.02.1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve bu toplantıda alınan kararlar sonrası ortaya çıkan sürecin sonunda yıkılmış ve seçilmişlerin dışındaki askerî bürokrasinin başını çektiği güçler tarafından yeniden biçimlendirildiğini, 28 Şubat’ın sözde irticayla mücadele adı altında kendi meşruiyetini kendisi oluşturmakta olduğunu söyleyen Eğitim-Bir-Sen Bursa İl Başkanı Numan Şeker : “Başörtülü kadınların eğitim, öğrenim ve çalışma hakları anayasal ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak ucube yönetmeliklerle engellendi. Sadece resmî kurumlarda çalışan başörtülü kadınların değil, örneğin özel dershanelerde, sürücü kurslarında öğretmenlik yapan kadınların da istihdam edilmemesi için söz konusu kurumlara baskılar ve baskınlar yapıldı. Başlarını açan veya peruk takan kadınlar dahi disiplin cezaları almaktan, sürgünle cezalandırılmaktan, memuriyetten atılmaktan ve işlerini kaybetmekten kurtulamadı.” dedi.

Eşi ile işi arasında tercih yapmaya zorlanan eğitimcilerden bazılarının başörtülü eşlerinden, bazıları geçimlerini sağladıkları işlerinden vazgeçmek durumunda kaldıklarından bahseden Şeker, sayısı belli olmasa da eşleri başörtülü olduğu için ‘irticai fikirleri ya da faaliyetleri’ olduğu gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırılan erkeklerin de sayıca fazla olduklarını belirtti.

28 Şubat sürecinde hak ihlallerine uğrayan kamu görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin sayılarının ve ihlal türlerinin tespitine ilişkin bilgi ve belgeleri vermekte kamu kurum ve kuruluşları oldukça ketum davrandıklarını belirten Numan Şeker, . Bu amaçla her kamu kurum ve kuruluşundan, 1997-2003 yılları arası sözde irtica, kılık-kıyafet gibi gerekçelerle disiplin soruşturması geçiren, disiplin cezası verilen, memuriyetten atılan, görev yeri değiştirilen kamu personeline ilişkin sayısal veriler talep ettiklerini açıkladı.

Geriye dönük kazanılmış haklar için de mücadele verdiklerini söyleyen Numan Şeker: “12 Eylül 1980 sonrası yaşanan tasfiyeye benzer, hatta ondan daha sistematik ve daha programlı biçimde kıyımlar yaşanmış, özellikle çok sayıda araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doktora öğrencisi üniversitelerinden atılmıştır. Yüksek lisans için gidenler yurt dışından geri çağrılmış ve akademik hayatları sona erdirilmiştir. Hukuk normları geriye yürütülerek birçoğunun kazanılmış hakları yok sayılmıştır.” dedi.

BASIN AÇIKLAMASI TAM METİN

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen