Bursa 1 Şubesi

EBS BURSA 1 NOLU ŞUBE İKRA TUR İŞBİRLİĞİYLE BALKAN TURU BAŞLADI

Eğitim Bir Sen Bursa 1 nolu Şube İkra Tur ile 8 balkan ülkesini otobüs ile baştanbaşa turlayacağı gezi başladı. Doğan bey TOKİ konutları otoparkından 8 Temmuz akşam saat 20.00 da otobüs hareket etti.

Şube başkanı Ramazan Acar ve yönetimi tarihi ve kültürel balkan turuna katılan üyelerimizi iyi dilek ve temennilerle uğurlayarak hayırlı yolculuklar diledi.

GEZİ PROGRAMI ŞU ŞEKİLDEDİR

1.Gün – Bursa– Edirne – Sofya

Turumuzun İlk günü 19.00‘da Bursa’da belirlenen nokta önünden hareket ile Edirne üzerinden Kapıkule Sınır Kapısına varışımızı gerçekleştiriyoruz. Pasaport ve gümrük işlemleri sonrası Kavala şehrine hareket ediyoruz ve geceleme otobüste.

2.Gün – Sofya - Belgrad

Sabah saatlerinde Sofya şehrine varış Sofya şehir turunda görülecek yerler arasında; Alexander Nevski Katedrali, Bulgar Bilimler Akademisi, Aya Sofya Kilisesi, Aziz Nikola Kilisesi, Ülkenin en önemli sanatçılarının sahne aldığı Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, Osmanlı’nın bölgeden ayrılışı ile Ulu Cami’den müzeye dönüştürülen Arkeoloji Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Sofya’da inşa edilen en eski yapı ünvanını taşıyan Aziz George Rotunda Kilisesi, Mimar Sinan tarafından hazırlanan Kubbesi ve mimarisi ile Osmanlı’yı günümüze taşıyan Banyabaşı Camii bulunmaktadır Ardından Belgrad şehrine varış konaklama otelimizde.

3.Gün –Belgrad- Saraybosna

Otelde alınan kahvaltı sonrası Belgrad şehir turunda görülecek yerler arasında; fethinin Kanuni Sultan Süleyman’a nasip olduğu Avrupa’ya açılan kapı Belgrad Kalesi, Osmanlı’dan kalan eserlere ve parklara ev sahipliği yapan Kale Meydan, Sokullu Mehmet Paşa Anısına yapılan Çeşme, Petrovaradin Muharebesinde şehit düşen Mora Fatihi Damat Ali Paşa Türbesi, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden Paşa Konağı, Askeri Müze ve Bayraklı Camii bulunmaktadır.  Ardından mağaza  ve mimarisi ile İstiklal Caddesinin benzeri diyebileceğimiz Knez Mihailova Caddesinde serbest zaman veriyoruz. Tur sonrası Saraybosna şehrine hareket akşam yemeğinin alınması ve konaklama otelimizde.

4.Gün –Saraybosna  - Mostar – Blagay – Poçitel - Trebinje

Otelde alınan kahvaltı sonrası Saraybosna şehir turunda görülecek yerler arasında; Milli Kütüphane, İnat Evi, Fatih Camii, Latin Köprüsü, Sönmeyen Ateş Anıtı, İsa’nın Kalbi Katedrali, Gazi Hüsrev Bey Camii, Başçarşı Sebili, Aliya İzzetbegoviç‘in Anıt mezarı ve Şehitlik ziyareti bulunmaktadır. Tur sonrası Mostar şehrine hareket ediyoruz Neretva nehir manzaraları eşliğinde ilerleyen yolculukla Mostar’a varış. Yürüyerek yapacağımız şehir turumuzda; Mimar Hayreddin tarafından 1557 yılında inşa edilen, 1993 yılında Hırvat topçusu tarafından yıkılan ve 2004 yılında restorasyonu tamamlanan Mostar Köprüsü, Eğri Köprü, Koski Mehmet Paşa Camii ile çarşı ziyaretleri. Turumuzun ardından konaklama noktasına yolculuk.  Güzergah üzerinde dileyen misafirlerimiz Rehberimizin Blagay Turuna katılabilirler.15. yüzyıldan itibaren Osmanlı eserleriyle donatılmış 16. yüzyıldaki dokusuyla günümüze kadar bozulmadan ulaşmış şirin Osmanlı köyü Poçitel’e uğruyoruz.  Poçitel’de keyifli kahve – fotoğraf molasının ardından  otelimize transfer. Geceleme otelimizde.

5.Gün – Trebinje – Dubrovnik – Kotor – Budva –Podgorica- İşkodra

Otelde alınan kahvaltının ardından Eski Yugoslavya'yı oluşturan üç ana devletten biri olan, Katolik mezhebini benimsemiş, Adriyatik sahiline hakim coğrafyası sebebiyle, Balkan kültüründen ziyade İtalyan-Akdeniz kültürüne yakınlığıyla bilinen Hırvatistan ülkesine yolculuk. Adriyatik manzaraları eşliğinde keyifli bir yolculuğun ardından İtalyanca adı Ragusa olan, Adriyatik'in en eski ticaret limanlarından, uzun yıllar Venedik etkisinde kaldığı için İtalyan üslubu mimarisi ve şehir dokusuyla bünyesinde muhteşem bir tarih-doğa sentezini barındıran Dubrovnik'e varış. UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış Stradun Caddesinin ikiye böldüğü tarihi şehirde muhteşem surları, 14. yy.’dan kalma ve dünyanın en eski eczanesi, Fransisken Manastırı, Rektörlük Sarayı, Liman ve şehir kapıları, Sponza Sarayı, Onofrio Çeşmesi, Saat Kulesi ve diğer önemli yapılar görülecek yerler arasındadır. Gezimizin ardından bu güzel şehrin büyülü atmosferinde vakit geçirmek için serbest zaman. dünyanın en genç devletlerinden Karadağ’a yolculuk. Sınır geçişi ile ilk durağımız tarih ve doğa cenneti, turistik cazibe merkezi Kotor Körfezi ve şehrine varış.  Varışımızın ardından StariGrad (Eski Şehir) turunda zamanda yolculuğa çıkıyoruz. Otantik dar Kotor sokaklarında keyifli fotoğraf molası ve serbest zamanın ardından buluşma ile yolculuk devamı. Budva’dan geçerek, dönemin balıkçı köyü konumunda olan, yakın zamanda Singapur’lu bir multimilyardere satılması ile günümüzde restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılan muhteşem St Stefan yarım adası ve Budva’yı Panoramik olarak tepeden görebileceğimiz bir noktada fotoğraf molası. Molanın ardından konaklama noktasına yolculuk. Konaklama noktası bölge yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Geceleme otelimizde.

6.Gün – İşkodra – Tiran - Ohrid

Otelde alınan kahvaltının ardından Arnavutluk sınır geçişi ile başkent Tiran’a yolculuk.20. yüzyıl boyunca savaşlar arasında kalmış ve 40 yıl boyunca Enver Hoca'nın diktatörlük rejimini yaşamış, Balkanlar'ın dağlık ülkesi, 1614'te Süleyman Paşa tarafından imar edilen ve 1920'de Arnavutluk'un başkenti olan bu güzel şehri tanıtan panoramik bir tur gerçekleştireceğiz. Turumuz esnasında Ethem Bey Camii, tarihi Saat Kulesi, Ulusal Müze, Opera ve Bale Binası, Parlamento ve Başbakanlık Binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Rahibe Teresa Heykeli ve İskender Bey Meydanı göreceğimiz yerlerden bazıları. Tiran turumuzun ardından Elbasan’dan geçerek Balkanlar’ın incisi Ohrid’e hareket ediyoruz.Varışımız sonrası Balkanların en büyük göllerinden biri olan Ohrid Gölünden ismini alan Ohrid şehrinde gerçekleştirilecek olan tur esnasında; Çınar Meydanı, Türk Çarşısı, Haydar Kadı Camii, Pir Mehmet Hayati Camii ve tekkesi ile Bedesten, Aya Dimitri Kilisesi, Ayasofya Klisesi, Aya Klement Manastırı, Aya Kaneo Kilisesi, Aya Pantelejmon Kilisesi, Samoil Kalesi ve sivil mimari örnekleri teşkil eden tarihi Ohri sokakları görülecek yerler arasındadır. Turumuzun ardından Ohrid çarşısında alışveriş için serbest zamankonaklama otelimizde.

7.Gün –Ohrid - Tetova (Kalkandelen) – Üsküp

Otelde alınan kahvaltının ardından Turumuzun ardından Ohri’den ayrılarak başkent Üsküp’e yolculuk. Güzergah üzerinde Tetova (Kalkandelen) ziyareti. Ülkenin 3. Büyük şehri ve Arnavut nüfusunun en yoğun olduğu Tetova (Kalkandelen) şehrinde İki kız kardeşin banisi olduğu Alaca Camii ve İmarethanesini ziyaret ediyoruz. Ziyaretimiz sonrası devam eden yolculukla, Üsküp’e varış ile panoramik şehir turu. Yahya Kemal Beyatlı'nın doğduğu şehir olan Üsküp'ü tanıtan yarım günlük panoramik turumuzda; Eski Tren Garı, Üsküp doğumlu hayırsever Rahibe Teresa'nın anıtı ve evi, Taş Köprü, Kale Surları, Osmanlı döneminden kalma Eski Şehir, Çarşı ve Osmanlı'nın Balkanlar'daki en güzel mimari mirasları arasında yer alan Mustafa Paşa, Sultan Murad ve Gazi İsa Bey Camileri, Davud Paşa Hamamı, Kapan, Sulu ve Kurşunlu Hanlar dış mekan anlatımları ile gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Ziyaretlerimizin ardından Üsküp’te keyifli serbest zaman. Buluşma sonrası otele transfer ve odalara yerleşme. Geceleme otelimizde

8.Gun Üsküp - Selanik – Kavala - Bursa

Otelde alınan kahvaltının ardından, Matka kanyonunda keyifli yürüyüş ve eşsiz doğa manzaralarında fotoğraf molası ile programımızı gerçekleştiriyoruz. Turumuz ardından Selanik yolculuğu. Yunanistan sınır geçişi ile devam eden yolculukta Selanik şehrine varış ve şehir turu. Kordon, Beyaz Kule, Döner Kule, Fuar Meydanı, Osmanlı ve Bizans eserleri, Yunanistan'ın en büyük katedrali olan Aya Dimitros Katedrali, Büyük İskender Heykeli, Hamza Bey camii, E.Venezelo - P.Konstantin heykelleri, Vardar, Makedonia, Aristoteles, Elefterios meydanları görülecek yerler arasındadır. Tur bitiminde Ulu Önder Atatürk'ün evini ziyaret ediyor ve Aristoteles Meydanında verilecek olan kısa serbest zamanın ardından araçla buluşma sonrası Kavala'ya doğru hareket ediyoruz. Yaklaşık 2-3 saatlik yolculuk sonrası Kavala’ya varış ve panaromik şehir turu. Su Kemerleri, Liman, Kale, 19.yy Neo Klasik yapılar, Pangia, Eski ve Yeni Şehir, Acropolis, Deniz Feneri, Ag.Nicholas, TeodoroKimissi kiliseleri ve Kavala Kalesinin panoramik olarak görülmesi sonrası dönüş yolculuğu. Buluşma sonrası Batı Trakya bölgesi olan İskeçe & Gümülcine & Dedeağaç güzergahı ile İpsala sınır kapısına varış. Pasaport ve gümrük işlemlerini takiben Keşan – Tekirdağ – Silivri karayolu takip edilerek Bursa’ya yolculuk varışla turumuzun sonu.