Bursa 1 Şubesi

BURSA EĞİTİMDE ŞİDDETTE KARŞI TEK SES OLDU

Bursa’da Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi öncülüğünde ‘Eğitimciye Şiddete Dur De’ eyleminde toplanan sendikalar, İzmir’in Ödemiş İlçesinde okul müdürünün öldürülmesini protesto etti. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, genel anlamda bütün vatandaşların eğitimcileri hedef alan şiddet saldırılarını kınadıklarına dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, “Geleceğimizi hedef alan şiddeti lanetliyor, yetkilileri tedbir almaya davet ediyoruz” dedi.

 

Eğitim-Bir-Sen öncülüğünde Türkiye’nin 81 ilinde diğer sendikaların katılımlarıyla gerçekleştirilen ‘Eğitimciye Şiddete Dur De’ eylemi, Bursa’da da yankı buldu. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlenen ortak basın açıklamasına Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi, Türk Eğitim-Sen Bursa 1 ve 2 Nolu Şubeleri, Eğitim-Sen Bursa Şubesi, Eğitim-İş Bursa Şubesi’nin sendika temsilcileri ve çok sayıda eğitimci katıldı. Tüm sendikaların hep bir ağızdan eğitimde şiddeti kınadığı eylemde basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, “Eğitimcileri hedef alan ve hazin sonuçlara yol açan şiddet sarmalı her bakımdan üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. İzmir’in Ödemiş ilçesi Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen, öğrencisi tarafından tüfekle vurularak hayatını kaybetmiştir. Öğretmenimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, tüm eğitim camiasına ve milletimize başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.

 

NUMAN ŞEKER: “EĞİTİMCİLERİ HEDEF ALAN ŞİDDET SALDIRILARINI KINIYORUZ”

Sebebi ne olursa olsun, iki lise öğrencisinin okul yöneticisine karşı öldürme kastıyla hareket etmesi, şiddetin vardığı noktanın en açık göstergesi olduğunu belirten Başkan Numan Şeker, “Aynı gün Iğdır merkeze bağlı MEV Anadolu Lisesinde müdür başyardımcısı olarak görev yapan Yücel Düzci ise, saldırıya uğrayan öğrencilerini korumaya çalışırken, gözü dönmüş kişilerin sopalı, bıçaklı, muştalı saldırısına uğramış, ağır yaralı olarak hastanede tedavi altına alınmıştır. Öğretmenimize acil şifalar diliyoruz. Kim hangi amaçla yaparsa yapsın, genelde bütün vatandaşlarımızı, hususen eğitimcileri hedef alan şiddet saldırılarını kınıyoruz. Terör saldırıları sonucu şehit edilen Aybüke ve Necmettin öğretmenin acı, hüzünlü hatıraları hâlâ yüreğimizi dağlarken, kaygı verici boyutlara varan bu saldırılar da üzüntümüzü katmerleştiriyor, ilgililerin daha fazla seyirci kalmadan caydırıcı ve önleyici tedbirler almasını bekliyoruz” dedi.

 

ŞEKER: “MİLLİ EĞİTİM BAKANINI ŞİDDETLE İLGİLİ BİR CÜMLE KURDUĞUNU ŞU ANA KADAR DUYMADIK”

Sağlık Bakanlığı’nın desteğinin benzerini öğretmenler için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan göremediklerini hatırlatan Numan Şeker, “Özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünden haykırıyoruz. Bu ülkede Milli Eğitim Bakanı var mı? Varsa nerede? Bu kadar öğretmen saldırıya maruz kalırken, okul müdürlerimiz okullarında katledilirken, ben isterdim ki bakanımız genel başkanla birlikte İzmir’de yürüyüşe katılsın. Yine beklerdim ki il ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz, bütün kurum amirlerimiz, bizimle burada olsunlar. Ama maalesef bakanımızı bırakın alanlarda görmeyi, şiddetle ilgili bir cümle kurduğunu şu ana kadar duymadık” diyerek şöyle devam etti: “Fakat Sağlık Bakanı çıkıyor, ‘Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı gerekli acil tedbirler alınacaktır’  diyor. 15 gün sonra yasal düzenleme yapılıyor. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin cezası şudur, diye hastanelerde ve sağlık merkezlerinde afişlerde gösteriliyor. Yani Milli Eğitim Bakanı, eğitimdeki şiddeti gündemine alması için bütün eğitimcilerin ölmesi mi gerekiyor? Dolayısıyla buradan eğitimi karşı uygulanan şiddete acilen tedbirler alınması gerekiyor. Yoksa bütün sendikalar olarak uzun soluklu bir protesto eylemler zincirine devam edeceğiz.  Sayın bakan ve kurum amirleri, temenni etmeyiz ki sizler de saldırıya uğramadan bu tedbirlerin bir an önce almanızı talep ediyoruz.”

 

ŞEKER: “ÇAĞDAŞ BİR EĞİTİM DİYE DİYE BUGÜNLERE  GELDİK”

Bu saldırıların Türkiye’nin geleceğini kararttığını ve eğitim camiasını tedirgin etmesiyle birçok mağduriyete neden olduğunu ifade eden Numan Şeker, “Son dönemlerde öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hâle getiren anlayış, bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Bunu da şiddetle kınıyoruz. Çağdaş bir eğitim diye diye bugünlere  geldik. Müfredatlar değişmedikçe milli manevi değerler ön plana çıkarılmadıkça öğretmene saygı ve sevgi nedir öğretilmedikçe bu şiddetten kurtulmamız mümkün değil.  Müfredat değişikliğini kesinlikle sendika olarak istiyoruz. Eğitimcilere yönelik her saldırı, aklımızı körleştirmekte, ruhumuzu karartmakta, benliğimizi esir almakta, irfanımızı yok etmektedir. Bu sebeple, cehalete dayanan şiddeti veya şiddete dayanan cehaleti bir an evvel ortadan kaldırmalıyız. Biz bilginin gücünün cehalet cürmüyle sindirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Ruhumuzu besleyen, benliğimizi geliştiren, geleceğimizi aydınlatan, milletçe varlığımızın dayanağı olan eğitimin şiddetin esiri olmasına hep birlikte karşı durmalıyız” diyerek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Eğitim-Bir-Sen olarak, saldırılar sonucu hayatını kaybeden bütün öğretmenlerimize Allah’tan rahmet, saldırıya uğrayan bütün eğitim çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; şiddete başvuranları kınıyor, yetkilileri gereken tedbirleri ivedilikle almaya ve kamuoyunu daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Çünkü saldırıya uğrayan, öldürülen bizim geleceğimizdir.”

 

SELÇUK TÜRKOĞLU: “BU POLİTİKALAR DEVAM ETTİĞİ SÜRECE ARTARAK EĞİTİMDE ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDECEK”

Eğitimciler olarak acılarının büyük olduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Bu politikalar devam ettiği sürece eğitimde şiddetin artarak ve katlanarak devam edeceğini buradan bildirmek istiyorum” dedi. Bursa’da yerelinden ülke genelinde eğitimde sağlanan güvenliği eleştiren Selçuk Türkoğlu, “Bursa’da okul kapılarının güvenliği öğrencilerimize emanet. Bursa’da gün geçmiyor ki saldırıya uğrayan eğitimcimiz olmasın. Okullarımızın eğitimcilerimizin güvenliğinin sağlanması noktası bütün yetkilileri tedbir almaya davet ediyoruz. Tedbir alınmadığı takdirde daha can yakıcı olaylar olduğu zaman burada sorumluluğa ortak oluklarını unutmasınlar.  Hatta akan kanda kendi ellerinin de boyanacağını peşinen ilan etmek istiyorum. Bir kez daha rahmetli olan müdürümüze, bundan önce terör saldırısında şehit olan öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bu acıları tekrar yaşatmasın” diye konuştu.

 

ATAKAN ERDAĞI: “ÖĞRETMENLER TOPLUMDA DEĞERSİZLEŞTİRİLMİŞTİR”

Yaşanan şiddetin nedeninin eğitim sistemindeki çarpıklıklar olduğunu belirten Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Atakan Erdağı, “Özellikle bakanından siyasetçisine öğretmenleri yok saymaları ve değersizleştirmeleridir. Müşteri hizmeti gibi Alo 147 hizmeti sunularak öğretmenler okulda değersizleştirildi. Halkın hizmetkârı konumuna getirildi. Oysa bu yaşanan sonucu bir kınama mesajı dahi ilgili yerlerden göremedik. Bu yaşananların hepsi toplumun nasıl bir şiddet sarmalının içinde olduğunu sadece sokakta okulda değil hayatın her alanında hakim olduğunu görüyoruz. Bunun tek çaresini biz, eğitimin, okulun demokratikleşmesi, bilimsel laik bir yapıya kavuşturulmasından geçeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.  

 

ÖZKAN RONA: “ŞİDDETİ ÖNLEMENİN TEK YOLU, ÖĞRETMENLERİN ELLERİNDEN ALINAN MESLEKİ SAYGINLIKLARININ VE İTİBARLARININ İADE EDİLMESİNDEDİR”

Ülkenin herhangi bir köşesinde istisnasız öğretmenlerin şiddete maruz kaldığını hatırlan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, “Sonuçları bazen de bu örnekte olduğu gibi ölümle sonuçlanmaktadır. Öğretmenlere yönelen bu şiddeti önlemenin tek yolu, öğretmenlerin ellerinden alınan mesleki saygınlıklarının ve itibarlarının iade edilmesindedir. Ülkeyi ve eğitimi yönetenlerin öğretmenin saygınlığın dair verdikleri tüm mesajlar toplumun gözünde karşılık bulur. Bu ülkeyi yönetenler öğretmenlerine ne kadar değer verirse; toplumda o kadar değer verir” dedi.

 

METİN ÖKSÜZ: “ÖĞRETMENE ŞİDDET KONUSUNDA BÜTÜN EĞİTİM ÇALIŞANLARI TEK BİR VÜCUT OLDU”

Öğretmenlerin hayatını kast eden şiddet vakalarının artık eğitimin en hayati problemlerinden biri olduğunun altını çizen Türk Eğitim-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Metin Öksüz ise, “Bu acı haberlerin sonuncusu Ödemiş’ten geldi.  Merhum öğretmenimize Allah’tan rahmet ve ailesine sabırlar diliyorum. Şiddeti nefretle kınıyor ve ret ediyoruz. Öğretmene şiddet konusunda bütün eğitim çalışanları tek bir vücut şekilde dimdik ayakta olduğunu kamuoyuna ilan ediyoruz” diye konuştu.