Bursa 1 Şubesi

BURSA'DA ÖĞRETMENE YAPILAN ŞİDDETE SENDİKALAR TEPKİ GÖSTERDİ

BURSA’DA ÖĞRETMENE YAPILAN ŞİDDETE SENDİKALAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yıldırım ilçesinde Mustafa Necati İlkokulu’nda bayan bir velinin bayrak töreni esnasında öğretmen Gamze Kaya’ya saldırmasını, Bursa’daki eğitim sendikaları protesto etti.

Yıldırım’da geçtiğimiz Cuma günü bayrak töreni sırasında tören hazırlıkları için okul bahçesinde uyardığı öğrenci velisi Gülay Aslan tarafından, önce hakarete sonrada fiili saldırıya uğramasına eğitim iş kolundaki sendikalar kayıtsız kalmadı. Okul önünde gerçekleştirilen ortak basın açıklamasına Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi, Türk Eğitim-Sen Bursa 1 ve 2 Nolu Şubeleri, Eğitim-Sen Bursa Şubesi, Eğitim-İş Bursa Şubesi’nin sendika temsilcileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

MUSTAFA SARIGÜL: “40 YIL KÖLESİ OLURUM ANLAYIŞINDAN; ÖĞRETMENE DAYAK ATACAK DÜZEYE İNMİŞ OLMAK KABUL EDİLEMEZ”

Eğitim iş kolundaki sendikaların yapmış oldukları ortak basın açıklamasında Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanvekili Mustafa Sarıgül,  “Öğretmene saldırı olaylarından bir yenisini daha yaşıyoruz ve içimiz acıyor. Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum anlayışından öğretmene dayak atacak düzeye inmiş olmamızın hali kabul edilebilir bir durum değildir. Bu ülkemizin ve hepimizin sorunudur. Toplum olarak bu meselenin çözümü yönünde öğretmeni, öğrencisi, velisi, siyasetçisi, bürokrattı hepimiz el ele vererek çözmemiz gereken bir problem olmaya başladı. Gelecek nesillerin mimarı olan öğretmenlerimize saygın bir ortam hazırlamak üzere toplumun bütün kesitlerini duyarlı olmaya davet ediyoruz. İlgililerin gerekli tedbirleri alıp, sorunlarını caydırıcı bir şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Öğretmenimize geçmiş olsun diyerek; bir daha tekrar etmemesini temenni ediyoruz” dedi.

Öğretmenlerin giderek itibarsızlaştırıldığına dikkat çeken Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Metin Öksüz ise, “Bu itibarsızlaştırılmalarının sonucunda bugün öğretmenlerimiz şiddete maruz kalmaktadır. Öğretmenimize uzanan eller kırılsın” diye konuştu.    

SELÇUK TÜRKOĞLU: “YEKİLLİLERİ DAHA CİDDİ TEDBİRLER ALMAYA DAVET EDİYORUZ”

Öğretmene yapılan saldırılarının geleceğe yapılan bir saldırı niteliği taşıdığını vurgulayan Selçuk Türkoğlu, “Bir öğretmenimize yönelik bu saldırı aslında bütün eğitim camiamıza bilime ve geleceğe yapılmış bir saldırıdır. En ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu saldırı kamu görevlilerinin sistemli bir şekilde itibarsızlaştırma çalışmalarının bir sonucudur. Bütün yetkilileri artık daha ciddi tedbir alma konusunda harekete geçmeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “Eğitim hizmet kolunda faaliyet gösteren bütün sendikalar bir arada buradan bir kez daha sesleniyoruz. Baş tacı edilmesi gereken bir mesleğin mensuplarına yapılmış olan bu saldırıyı şiddetle lanetliyoruz.”

  ÖZKAN RONA: “ALO 147 İFTİRA HATTI KALDIRILSIN”

Yaşanan hadisenin ilk olmadığını neredeyse her gün okullarda benzer olayların yaşandığının altını çizen Özkan Rona, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Alo 147 hattının veliler ve öğrenciler tarafından suistimal edildiği belirterek, “Öğretmenin mesleki saygınlığını sarsan ülkenin ve eğitimin yöneticilerinin ‘Veliyi üzeni ben de üzerim’ yönlendirmeleri ile öğretmenler bugün hedef haline getirilmiştir. Canı sıkılan velinin, aslı astarı olmadan öğretmenleri Alo 147 ihbar hattına şikâyet etmeleri sonucu her gün öğretmenlerimiz baskı altında kalmaktadır. Alo 147 iftira hattı da derhal kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

ATAKAN ERDAĞI: “SINAVA DAYALI ANLAYIŞ İLE EĞİTİM SİSTEMİ KAOTİKLEŞMİŞTİR”

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Atakan Erdağ’ı ise; yaşanan elim olayı kınayarak, şunları söyledi: “Bu olayların son bulması ve toplumsal şiddetin önlenmesi konusunda, bize sendika olarak üzerimize düşeni yapacağımızı ve diğer sendikalarla, kurum yetkilileri, milli eğitim mensuplarıyla beraber bir proje geliştirilmesi gerektiğini buradan kamuoyu aracılığıyla yetkililere duyurmak istiyoruz. Sınava dayalı eğitim anlayışı ile birlikte, kaos ortamına dönüşen eğitim sisteminde öğretmenin sorumluluğu ve çalışma saatleri belirsizleşmiştir. Öğretmen her işi yapan bir meslek erbabı haline gelmiştir. Bir an önce öğretmenlerin asli görevlerine döndürülmesi ve yetkililerin ilgili değişikleri yapıp mesleki saygınlığı artırması için çalışmalar yapmasının inancını paylaşıyoruz”

 SENDİKALARDAN OKULLARA GÜVENLİK GÖREVLİSİ TALEBİ

Sendika başkanları, okul kapılarının güvenliğinin olmadığına dikkat çekerek, “Okul kapıları çocuklara emanet. Defalarca dile getirmemize rağmen okullarımızda güvenlik tam anlamıyla sağlanamamaktadır. Yüzlerce öğrencinin olduğu bir okulda resmi güvenlik görevlisi bulunduramamak zafiyettir. Gerek yerel yönetimler gerekse de genel bütçeden mutlaka okullarımız için ikili öğretim yapan okullarımıza en az iki, tekli öğretim yapan okullarımıza ise en az bir güvenlik görevlisi verilmelidir” dedi.

Basın açıklamasına katılan öğrenciler ve veliler ellerindeki pankartlarla eğitimde şiddete ‘Hayır!’ dedi.